In paar dagen tijd drie otters doodgereden: "Dat terwijl de piek nog moet komen"

De twee dode otters op de A7 © Sonja van der Wijk (Twitter)
Op de A7 werden maandag twee dode otters gevonden: een vrouwtje met haar jong. Daarmee zijn in een paar dagen tijd in Fryslân drie otters doodgereden. Er zijn dit jaar 48 dode otters gemeld in Fryslân, otterdeskundige Harry Bosma denkt dat dat nog verder zal oplopen.
"Van die 48 zijn sommige doodgegaan door ziekte of fuiken. Maar de wegen zijn de grootste oorzaak", zegt Bosma. Het verbaast hem dat de teller dit jaar al op bijna vijftig staat. "Dat het nu al zo hoog is terwijl de piek nog moet komen, dat is wel zeldzaam."
De meeste dode otters worden later in het jaar gevonden, legt Bosma uit. "Vaak begint het in oktober, dan zoeken de jongen een nieuw gebied en is er veel verplaatsing."

Meer dan andere jaren

Volgens Bosma kon dit jaar nog wel eens een recordjaar worden wat dode otters betreft. "Vorig jaar eindigden wij in Fryslân op 67, ik denk dat we daar nu ruim overheen gaan."
Veel otters worden aangereden op vaste plekken, daar ligt volgens de deskundige dan ook een oplossing. " Er zitten op sommige plekken rare knelpunten. Wij zullen er bij Rijkswaterstaat aandacht voor vragen, dat er faunapassages komen. "

Vorige week in Aldtsjerk

Vorige week donderdag werd er nog een dode otter gevonden op de Lauwersseewei (N361) bij Aldtsjerk. De aangereden otter is na een melding meegenomen door It Fryske Gea, die hem voor onderzoek naar Harry Bosma bracht.
Bosma is als onderzoeker van otters verbonden aan Wetterskip Fryslân en CaLutra, een werkgroep van de Zoogdierenvereniging die zich voor de bescherming van otters en bevers inzet.
De dode otter naast de Lauwersseewei © Jan Jelle Jongsma (Twitter)