Rooien aardappelen loopt flink achter door droogte, deze boer doet het met de hand

Met de handen en op de knieën in het land om aardappelen te rooien. Voor boer Fokke de Jong uit Ternaard zit er vanwege de aanhoudende droogte niets anders op. Het land is nog steeds te droog om rooimachines te gebruiken.
De droogte in Fryslân houdt aan, terwijl er aardappelen moeten worden geoogst. "Het komt wel vaker voor dat het met de hand moet. In het begin is de schil nog erg teer, dan kun je de rooimachine niet gebruiken en zoek je met de hand. In deze periode gaat het normaal gesproken wel met de machine, maar we hebben nu geen keuze", vertelt boer De Jong.

De aardappelen die De Jong op dit moment aan het oogsten is, zijn consumptieaardappelen, bedoeld voor de aardappelautomaat die op het bedrijfsterrein staat.
Wat meer zweet tegenaan
Het rooien van aardappelen met de hand neemt veel meer tijd in beslag dan wanneer het met een rooimachine gebeurt. De Jong: "We hebben hier vier ruggen en we liggen de hele ochtend al te zoeken. Normaal is het in vijf minuten klaar, maar nu duurt het veel langer."
Er komt wat meer zweet bij kijken, zegt De Jong. "Maar wij hebben geen blaren op de handen, wij zijn wel wat gewend. De knieën voel je wel, dat is niet zo prettig. Maar je hebt geen keuze. Je wilt een goed product leveren, dan moet er maar wat meer zweet en pijn tegenaan."
Met de handen en op de knieën aardappels rooien. Door de droogte in Fryslân zit er voor boer Fokko de Jong niets anders op.
Het neerslagtekort heeft niet alleen gevolgen voor het oogsten van de aardappel. Het heeft ook een effect op de export van aardappelen. Frank van der Werff, productiemanager bij aardappelconcern HZPC, ziet dat het percentage van uit de grond gehaalde aardappels lager ligt dan normaal.
"Op dit moment is zo'n 20 procent gerooid in Fryslân. Normaal gesproken zou dat in deze week ongeveer de helft moeten zijn. Dus we liggen wel achter. En het lijkt er niet op dat er binnenkort genoeg water komt."
Neerslagtekort en de export
Dat het percentage lager ligt, heeft gevolgen het verbouwen van aardappelen in het buitenland. "Er zijn een aantal bestemmingen zoals Mali, Bangladesh en Sudan. Die moeten het product op tijd hebben omdat ze daarna weer wat anders willen verbouwen. Dus het is voor hen geen kwestie van: we zetten het product wel later in de grond. Zij moeten het product écht op tijd hebben, dus dat wordt spannend."

Het zal vaker gebeuren als je naar klimaatdeskundigen luistert, zegt Van der Werff. "Dan is dit geen incident. Dat is vervelend voor de hele landbouw. Daar moeten wij ons beter op inrichten, voor zover dat mogelijk is."