Vernieuwde noordelijke rondweg Leeuwarden maandag weer open

Voorzichtig oversteken bij Eebrug in Leeuwarden © Screenshot Leo Middelsé
De vernieuwde noordelijke rondweg in Leeuwarden gaat maandag weer open. De Prof. mr. PS. Gebrandyweg is onder andere opnieuw geasfalteerd.
De weg was zes weken gesloten voor verkeer. De weg is opnieuw geasfalteerd en er is een nieuwe aansluiting gemaakt bij de Goudenregenstraat. Verder is de Eebrug ook weer opgeknapt.

Omrijden

Al die tijd moest het verkeer- inclusief fietser- behoorlijk omrijden. Dat zorgde voor veel extra autoverkeer in het centrum. Al helemaal als de brug openstond voor boten.
Het was niet altijd even makkelijk om aan de weg te werken vanwege het hete weer. De aannemer heeft daarvoor de werktijden aangepast, zegt wethouder Evert Stellingwerf van verkeer en vervoer.
Hij vindt dat het werk tot weinig klachten heeft geleid: 25 e-mails is niet veel voor zo'n project. De meeste berichten kwamen van voetgangers of fietser die vroegen wanneer ze er weer langs konden. Maar daarom is het werk in de zomervakantie gedaan, want dan is er minder verkeer op de weg.
Nu zit het grote werk erop, De fietspaden en trottoirs aan de Gebrandyweg en de Dammelaan zijn nog niet klaar. Maandag, als de scholen weer beginnen, kan het verkeer in elk geval weer over de hoofdweg.

Leeuwarden Vrij Baan

Dit project was het laatste onderdeel van Leeuwarden Vrij Vaan om Leeuwarden beter beschikbaar te maken. Dat betekent niet dat Leeuwarden Vrij Baan opgedoekt kan worden, want er liggen nog wel plannen, zegt Stellingwerf.
Leeuwarden Vrij Baan, dat al tal van jaren loopt, had vooral te maken met de aanleg van de Haak om Leeuwarden. Op veel plekken is de stadsring aangepast aan de tijd, zo ook het Europaplein en de Julianalaan.

Duurzaamheid

De hoofdwegen van Leeuwarden zijn nu op orde. de komende jaren ligt de focus vooral op het optimaal gebruiken van de wegen. Stellingwerf denkt dan vooral aan het in goede banen leiden van het verkeer in het geval van drukte door alternatieve routes aan te geven. Verder moet het duurzame en gezonde verkeer- lees fietsverkeer- zoveel mogelijk gestimuleerd worden.