"Een gezond bedrijf begint met een gezonde bodem": fruitkweker in Burgum gebruikt geen kunstmest meer

Henk Vonk van Sparkberry in Burgum © Omrop Fryslân
Fruitkweker Sparkberry in Burgum experimenteert sinds enkele jaren met een regeneratieve manier van werken. Zo weinig mogelijk pesticiden en kunstmest moet zorgen voor een betere biodiversiteit en een gezonde bodem.
Deze manier van werken heet regeneratieve landbouw. De natuur doet het werk. De resultaten van de eerste jaren zijn bemoedigend.
Volgens de beide eigenaren, vader Jan en zoon Henk Vonk, lukt de omschakeling aardig. Maar het is een weg met vallen en opstaan, vertelt Henk. "Kunstmest gebruiken we niet meer. We gebruiken een ecologische korrel die het bodemleven stimuleert."

Natuur moet het werk overnemen

"Tussen de planten zaaien we zoveel mogelijk bloemen en kruiden, zoals klaver, die stoffen uit de lucht halen die goed zijn voor de bodem", zegt Henk. "De natuur moet het zoveel mogelijk overnemen. En dat werkt."
Blauwe bessen op natuurinclusieve wijze kweken is niet altijd makkelijk
Echt helemaal zonder mest werken, is nog niet mogelijk, legt hij uit. "Wij vragen een topprestatie van onze planten, dan moeten ze ook in topvorm zijn. Dat vraagt aandacht en dat gaat niet vanzelf."

Geen luizen meer

Henk vindt het jammer dat werken zonder insecticiden nog niet mogelijk is. "We gebruiken wel minder. We hebben door onze manier van bemesten bijvoorbeeld helemaal geen luizen meer in de planten. Maar helemaal zonder gaat in de zachtfruitteelt nog niet."
Blauwe bessen van Sparkberry © Omrop Fryslân
"We hebben bijvoorbeeld veel last van de Suzuki-vlieg", vervolgt Henk. "Dat is een exoot die hier geen natuurlijke vijanden heeft. Die prikt in de vrucht en legt daar eitjes in.
De larven die daaruit komen, vreten de vrucht van binnenuit op en veranderen een bes in smots. Dan ben je je hele oogst kwijt. Iedere zachtfruitkweker die zegt dat hij niet spuit, liegt. We kennen biologische collega's die het hebben geprobeerd. Maar die zijn er nu niet meer. Het kan nog niet."
Zonder een gezonde bodem valt het fundament onder een bedrijf weg.
Henk Vonk
Sparkberry monstert de grond om te zien wat de gekozen werkwijze voor de bodem doet. En op basis daarvan wordt bekeken of het goed gaat en of bijstelling nodig is.
Vonk is erg blij met de vorderingen die ze maken. "Een gezond bedrijf begint met een gezonde bodem. Zonder een gezonde bodem valt het fundament onder een bedrijf weg."
Jan en Henk Vonk