Oud huis bij Dronryp te koop: alleen over het water bereikbaar, maar reacties stromen binnen

Het huis is moeilijk bereikbaar, dat is duidelijk © Struiksma Makelaars Sneek
Het huis is alleen bereikbaar over water en er is geen gas, water en stroom. Toch zijn er al tal van bieder op een oud brugwachtershuisje bij Dronryp, dat sinds een week te koop staat.
Het gaat om een huisje dat in 1855 gebouwd is, tegelijk met een ophaalbrug over de Harlinger Trekvaart. Dat werd later het Van Harinxmakanaal. De woning staat op de hoek met de Boalserter Feart.
Het 'optrekje' is in een zeer slechte staat, maar staat op een 'zeer inspirerende locatie', zoals de makelaar het noemt. Het huis heeft drie kamers, een wc en een zolder. Isolatie en verwarming zijn er niet. 'Kluswoning', zo kun je het ook omschrijven, met een donkerrood energielabel G.
De advertentie van de makelaar ging op sociale media flink rond, alleen al op Twitter kreeg het meer dan 500 likes en meer dan 100 reacties.

'Wel eerst het vaarbewijs halen'

Er komen diverse vermakelijke reacties onder het bericht. "Ik ga even mijn vaarbewijs halen en wat mensen lief aankijken", schrijft iemand. "Wel zelf water en eten meenemen in je trekschuit", schrijft een ander. Op Facebook komt het huis voorbij op een groep voor mensen die dol zijn op vreemde Funda-advertenties.
"Hier heeft een schrijver, gewikkeld in een deken, heel hard op een manuscript zitten kauwen, maar tevergeefs", zo denkt een man. En ook: "Wat fantastisch dat zoiets nog bestaat."
Veel mensen vinden het grappig dat de huidige eigenaren wel hebben ingetekend voor het aanleggen van glasvezelkabel.
Het huis met de flapbrug in het verleden © Struiksma Makelaars Sneek
Frank Zijlstra van Struiksma Makelaars geeft aan dat het huis bij inschrijving wordt verkocht. De makelaar heeft al veertien concrete biedingen gehad. "Wij werden maandag verrast", zegt Zijlstra over de enorme belangstelling. "Ik denk dat negen van de tien telefoontjes over deze woning gingen, in totaal een kleine honderd reacties via telefoon en mail."

Weg aanleggen?

Wie op de plek wil wonen, komt bijna op een eiland terecht. Omdat je er alleen over het water kunt komen, zijn er ook geen bezichtigingen mogelijk. Een weg aanleggen naar het huis toe is niet makkelijk te regelen, denkt Zijlstra.
"De woning wordt eigenlijk omringd door drie eigenaren. De grond langs het Van Harinxmakanaal is van de provincie, de oever van de Bolswarder Vaart is van de gemeente (Waadhoeke, red.) en het weiland is weer van een andere eigenaar. Dus een weg aanleggen is niet zo één-twee-drie geregeld."

Vrij uitzicht

Het oude jaagpad langs de Boalserter Feart is nog zichtbaar, met aan de ene kant de vaart en aan de andere kant van het pad de Ringsleat. Het huis heeft vrij uitzicht over het water en het weiland, met westelijk aan de andere kant de buurtschap De Puollen bij Dronryp.
Als je er bent, denk je gewoon dat je ergens aan het eind van de wereld zit.
Frank Zijlstra, makelaar
Volgens Zijlstra is het een geweldig plekje "Als je er bent, denk je gewoon dat je ergens aan het eind van de wereld zit. Dat is wel heel grappig. Maar het huis zelf, je moet alles aanpakken."
Dat is niet het enige om rekening mee te houden. De toekomstige kopen kan het huis niet van tevoren bekijken en moet vertrouwen op de foto's. "Er is één belangrijke clausule, waar je rekening mee moet houden: je koopt het zoals het erbij staat en je krijgt nergens garantie op. Daar teken je ook voor als je het koopt."
Op 19 september sluit de inschrijving. Tot dan hebben belangstellend de tijd om een bod uit te brengen, zegt Zijlstra. "We hebben hem ingezet op 85.000 euro en ik verwacht dat het daar nog wel iets overheen gaat."