Bijna tegelijkertijd twee grote branden in Leeuwarden en De Westereen

De brand in het appartementencomplex in Leeuwarden © CAMJO media
Brandweer Fryslân werd in de nacht van donderdag op vrijdag bijna om dezelfde tijd opgeroepen voor twee grote branden. Eén in een appartementencomplex in Leeuwarden en één in een bedrijfsgebouw in De Westereen.
De brandweermeldingen volgden elkaar omstreeks 02.25 uur snel op. "Het was zeker een drukke nacht: de piepers gingen bijna gelijktijdig af en bijna gelijktijdig werd opgeschaald naar grote brand", vertelt Priscilla Klock van Veiligheidsregio Fryslân.
Beelden van de brand aan de Willem Loréstraat in Leeuwarden.
In een appartementencomplex aan de Willem Loréstraat in Leeuwarden was sprake van een grote uitslaande brand. De brandweer had in eerste instantie uit voorzorg opgeschaald naar een middelbrand, maar al snel bleek dat het zelfs om een grote brand ging.

NL-alert en GRIP 1

Er werd een NL-alert verstuurd vanwege de rook die bij de brand vrijkwam: het advies was om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten. De brandweer zag in achterliggende straten veel mensen buiten staan en waarschuwde daarom nog eens extra om uit de rook te blijven.
De brandweer kwalificeerde het als een GRIP1-situatie om ervoor te zorgen dat hulpdiensten beter samen konden werken. Er zijn meerdere brandweerkorpsen uitgereden, er werd een hoogwerker ingezet om het vuur te blussen.
Rond 03.45 was de brand al aardig onder controle en tegen 04.25 kon echt het sein brand meester worden gegeven. Het gebouw raakte zwaar beschadigd door de brand.

Bewoners opgevangen

Toen de brand ontstond, waren er tien bewoners in het gebouw. Iedereen heeft het complex op tijd kunnen verlaten: de bewoners zijn opgevangen in een sportschool in de straat. Een paar mensen zijn wel door ambulancepersoneel gecontroleerd, maar er raakte niemand gewond.
"De schade is dusdanig dat de bewoners vannacht niet terug kunnen keren naar hun woning. De tien personen in het pand zijn wel allemaal veilig", verklaart Klock van de Veiligheidsregio.
Vanwege de dichte bebouwing is er opgeschaald, verklaart Klock.
Ook naastgelegen woningen zijn ontruimd. De bewoners hebben op straat gewacht tot ze terug konden naar hun huizen.
Ongeveer om dezelfde tijd kreeg de Friese brandweer ook een melding voor een grote brand in De Westereen. Het gaat om een brand in een gebouw aan de Tsjerkestrjitte dat uit twee delen bestaat: de winkel Cadeauvoordeel en een taxibedrijf.

Doorslag voorkomen in De Westereen

Drie brandweerkorpsen zijn naar deze brand toe gereden. Net zoals in Leeuwarden was er genoeg water, een grootwatertransport was niet nodig. Wel is er een hoogwerker opgezet om van boven af een goed beeld te krijgen van de situatie.
Net voor 03.30 uur had de brandweer het vuur op de benedenverdieping uit. Er waren geen mensen meer binnen. Het vuur was niet doorgeslagen door het dak heen.
Een kwartiertje later had de brandweer het vuur onder controle en niet lang daarna werd ook het sein hier op veilig gezet, waarna er nacontrole werd gevolgd en het gebouw werd geventileerd.

Vele brandweerlieden in actie

Al met al een drukke nacht voor de Friese brandweer. "Het is vakantieperiode, dus het kan een grote impact hebben. Aan de andere kant hebben we 66 posten door de hele provincie en daarmee is de dekking in principe goed gewaarborgd", geeft Klock aan.
Kwoot yn Ljouwert