Wetterskip Fryslân: neerslagtekort verder opgelopen, maar maatregelen niet nodig

Met de droogte wordt het land tussen Joure en Vegelinsoord bewaterd © Omrop Fryslân
Het neerslagtekort in Fryslân is in de afgelopen week verder opgelopen naar 200 millimeter, laat Wetterskip Fryslân weten. Toch worden er voorlopig geen nieuwe maatregelen genomen.
Volgens de laatste weersvoorspellingen houdt de droogte nog wel twee weken aan, dus de oproep om zuinig met water te zijn blijft van kracht. Toch merkt Wetterskip Fryslân wel dat er meer water uit de sloten wordt gehaald om het weiland mee te besproeien.

Dijkinspectie

Tot nu toe heeft Wetterskip Fryslân nog geen echt risicovolle schade ontdekt bij de 100 kilometer dijken die zijn geïnspecteerd. Maatregelen zijn er niet nodig. Vanaf maandag wordt wel de schade aan kwetsbare veendijken die eerder is geconstateerd nog eens gecontroleerd. Het gaat in totaal om 26 locaties.
Op vier plekken, bij de Tsjûkemar, de Sleattemer Mar, De Fluezen en de Peanster Ie, zijn diepere scheuren gevonden. Gemiddeld zijn het scheuren van zo'n 30 centimeter. Op deze plaatsen is extra toezicht. Als het risico al toeneemt, onderneemt het Wetterskip actie.

Water vasthouden

Door de regen die al viel is de waterstand van het IJsselmeer minder gezakt dan verwacht. Problemen met het inlaten van IJsselmeerwater zijn er dan ook niet: iedere dag wordt er 3,5 miljoen kuub water in de Friese boezem en poldersloten gepompt.
Dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân © Omrop Fryslân
Wetterskip Fryslân probeert het water zo goed mogelijk vast te houden en het niet af te voeren naar het Lauwersmeer. Toch lukt dat nog niet overal, want op de hogere zandgronden en in sommige veenpolders is er nog te weinig wateraanvoer. Extra maatregelen zoals een beregeningsverbod zijn niet nodig, schat het Wetterskip in.
Dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân
Nu de dagen korter worden, verdampt er overdag ook minder water. De regen is goed geweest voor de bovengrond, maar het heeft grondwater in Fryslân nog te weinig kunnen aanvullen.
Dijkgraaf Kroon maakt wel complimenten in de richting van Rijkswaterstaat, waar het mede aan te danken is dat de situatie in Fryslân nog redelijk goed is.

Pomp bij Noordwolde ingezet

Bij een stuw in Noordwolde gebruikt het Wetterskip een pomp om water uit De Lende naar de Noordwoolder Vaort te pompen. Dat moet gebeuren omdat het waterpeil anders te laag is voor de vissen. Er staat nu 68 centimeter water, terwijl dat anders wel 90 centimeter was. De pomp blijft draaien tot het peil bij 90 centimeter ligt.