PC-winnaars hadden vooraf wel twijfels: "Maar vandaag ging het direct lekker"

Manon Scheepstra en Nynke Sijbrandij © Dijks Fotografie
De ontlading na de tweede omloop was groter dan na de finale van de Frouljus PC bij het winnende partuur. "Na de tweede omloop wisten we dat we onze focus moesten houden en dat we hem dan zouden pakken", zegt koningin Nynke Sijbrandij.
Dat de ontlading na de tweede omloop zo groot was, was omdat Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra het daarin moesten opnemen tegen hun grootste rivalen: het partuur van Ilse Tuinenga.
Want dat was van tevoren geen uitgemaakte zaak, vertelt Scheepstra. "In de auto hiernaartoe zei ik tegen Daniël (Iseger, haar vriend, red.) dat ik er minder zeker van was dan vorige jaren."
Dat komt door de afgelopen weken: toen had het partuur van Sijbrandij het regelmatig lastig met hun grootste uitdagers, het partuur van Ilse Tuinenga. "We kwamen steeds dik achter. We maakten het onszelf vaak moeilijk en ook in het perk ging het vaak niet goed."
Woensdag in Weidum zat het weer niet ver uit elkaar, met een 6-6 in bijna alle eersten. Op die belangrijkste punten was het partuur-Sijbrandij scherper en daarmee pakten ze de winst. "We kwamen direct voor en dan gaat het lekker. Dan kaatst het veel fijner."

Kapot

"We waren heel gretig en ik heb zoveel gegeven", zegt Scheepstra. Daarna moest ze zowaar wat bijkomen, ook mede door het warme weer. Ook Marrit Zeinstra vond die partij het zwaarst: "Iedereen wist dat het om die wedstrijd ging. En we hadden niet veel tijd tussen de wedstrijden. In de finale merkte ik dat ik kapot was."
Met publiek en zonder coronaregels, dan is het extra mooi om te winnen.
Marrit Zeinstra
Na de winst op Tuinenga moesten ze wel scherp blijven, vertelt Sijbrandij. "Daar waren we ons heel bewust van, want anders konden we het nog moeilijk krijgen ook. Je moet jezelf erbij houden."
Sijbrandij en Zeinstra winnen de PC nu voor de derde keer op rij, maar voor het eerst een 'gewone' editie. Zeinstra: "Gewoon met publiek en zonder coronaregels, dan is het extra mooi om te winnen."
Scheepstra haar cijfers zijn nog indrukwekkender: ze wint de PC voor de vijfde keer op rij en de achtste keer in totaal. "Ik bekijk het nu per jaar hoe lang ik door wil gaan. Maar ik ben nog zeker niet van plan om te stoppen!"
Het besef om te genieten is ook groot bij Scheepstra: "Het moment dat je niet wint, komt telkens dichterbij."

Partuur Van Popta degelijk

De drie routiniers stonden in de finale tegen drie jonge vrouwen: Aletta van Popta is met haar 22 jaar de oudste. Ze was blij met de tweede plaats. "We stonden onverwachts in de finale. We hadden een mooie loting, maar dat vonden de anderen in ons blokje ook. We waren heel degelijk en pakten veel punten."
De drie verliezend finalisten zijn erg blij en trots
Van Popta heeft kunnen genieten van de eindstrijd. "Ze waren een maatje te groot, we hebben met plezier gekaatst. We hadden niets te verliezen en hebben niet veel fouten gemaakt."

Kippenvel

In haar partuur zaten twee debutanten: Senne Idsardi en Lisanne Scharringa. Die laatste was met haar zestien jaar de jongste deelnemer aan de PC. "Ik heb kippenvel op mijn armen, het besef is er nog niet. In de eerste omloop was het al heel spannend!"
Voor de twee jonge vrouwen uit Dronryp is het niet het eerste succes dit jaar: eerder wonnen ze al het NK en de Ald-Meiers. "Niet te beschrijven", zegt Idsardi. "Niet normaal, niemand had dat van tevoren gedacht."
Samenvatting van de Frouljus PC