Geluidsscherm van 8 ton moet oplossing zijn voor overlast in Dokkum door Rondweg

De Rûnwei-Noard in Dokkum © RTV NOF, Mats Gies
Er is mogelijk een oplossing gevonden voor de geluidsoverlast van de Rondweg-Noord in Dokkum. Het college van Noardeast-Fryslân heeft een motie aangenomen om een geluidsscherm bij de straat aan te leggen.
Bewoners van de Dirck Raphaelsz. Camphuysenstraat in Dokkum zijn namelijk helemaal klaar met de heftige geluidsoverlast van de Rondweg. Door het lawaai van het verkeer, dat sinds de komst van de Centrale As flink is toegenomen, kunnen zij niet meer normaal in hun achtertuin zitten.

Verhuisd

"Sommige mensen uit de straat zijn zelf verhuisd vanwege het geluid", zegt Hilly Dam, een bewoonster van de Camphuysenstraat. "Die mensen hadden het net gekocht en hebben het hele huis gesloopt en mooi verbouwd. En even later stond het te koop, ze gingen weg. Want ze konden niet buiten zitten."
De gemeente onderkent het probleem, zegt raadslid Jannie van Midlum van Gemeentebelangen. Het college heeft kortgeleden een motie aangenomen om een geluidsscherm aan te leggen. "Een van onze mensen is bij mensen in huis geweest en die is zich rot geschrokken van het lawaai en dat de kopjes soms gewoon op tafel stonden te trillen."
De totale kosten van het geluidsscherm worden geschat op zo'n acht ton, waarvan de provincie Fryslân mogelijk de helft kan bijdragen. "Wij horen dat de centen er liggen. Nu moet het college zeggen: 'kom op, met dat geld'. Dan kan het op korte termijn geregeld worden."