Simmer Akademy van start met zang- en muziektalent in Lawei Drachten

Eerste workshop van Freek en Eric aan de Simmer Akademy © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Van fanfare tot popmuziek: Simmer Akademy Fulkaan in Drachten begint weer met de ontwikkeling van muziek- en zangtalenten.
Een week lang krijgen jongeren van 12 jaar en ouder begeleiding van verschillende docenten. " De meesten komen uit de Hafabra-hoek, want Fulkaan is begonnen als Hafabra-project ", zegt projectleider Renske Wijma. " Maar we hebben ook een aantal pianisten en een rapper. Alle deelnemers kunnen kennismaken met de rap. Ze zullen met zijn allen een rap maken en als het goed is, komt die in de eindvoorstelling. "
Rap en andere muziek in de Simmerakademy in De Lawei
Evanna Boonstra speelt al zeven jaar dwarsfluit. "Ik verwacht dat we deze week veel muziek gaan maken. Het is de bedoeling dat mijn vaardigheden hier verscherpt worden. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet."
Dorien Huitema heeft negen jaar ervaring met bugel. "Ik doe mee, omdat ik het leuk vind om nieuwe mensen te leren kennen en omdat het leuk is met andere mensen te spelen dan degene die je gewend bent, zodat je beter wordt in het samen spelen."

Voorstelling

De deelnemers verbeteren hun talenten en maken in groepjes een eindpresentatie. "De docenten maken materiaal met alle deelnemers en uiteindelijk ga ik proberen in een volgorde en met korte tekstjes tussendoor er één mooie voorstelling van te maken", legt regisseur Gijs van Rijn uit.
Na twee jaar zonder Simmer Akademy vanwege het coronavirus is dit de zevende editie. Het is erg belangrijk voor de musici, vindt regisseur Gijs van Rijn. "Absoluut. Om met elkaar samen te komen, te spelen, naar voren te komen en een statement te maken."
Vrijdagavond presenteren de deelnemers wat ze aan muziek en zang hebben gemaakt in schouwburg De Lawei. Iedereen is daarbij welkom.