Massale kokkelsterfte op de Wadden

De Wadden liggen door het warme weer vol dode kokkels. Uit verschillende delen van de Waddenzee komen meldingen dat veel schelpdieren dood zijn gegaan, zoals eerder ook gebeurde in 2018 en 2019.
Dode kokkels bij Griend © The Fieldwork Company
Dat is slecht nieuws voor vogels die afhankelijk zijn van de kokkels, zegt onderzoeker Roeland Bom van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Bij Griend zijn heel grote aantallen overleden, vooral jonge, kokkels gevonden. Onder Ameland lijkt de situatie iets beter, maar daar liggen weer veel dode, grotere en oudere kokkels. Ook uit de omgeving van Schiermonnikoog komen berichten dat het er mis is, zo zeggen de onderzoekers van het NIOZ.

Griend

Ze zagen het als eerste misgaan bij Griend. Waarschijnlijk is een combinatie van een heel laag tij op net het warmste moment van de dag de oorzaak van de grote sterfte.
Kanoeten rekenen vooral op jonge kokkels als voedselbron voordat zij verder op trek gaan naar het zuiden. De oudere kokkels zijn belangrijk voor eidereenden en scholeksters.

'Dit zal vaker voorkomen'

Onderzoeker Bom: "We denken dat het duidelijk iets is wat we vaker gaan zien met de steeds warmere zomers."
Het voortbestaan van de kokkel staat niet op het spel. Er zijn er slechts een paar voor nodig om zich weer rap te kunnen vermeerderen.
Het op tijd beschikbaar komen van die kokkels voor de vogels is echter een heel ander verhaal. Bovendien zijn er handkokkelaars die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van de kokkels.
Massale kokkelsterfte op de Wadden
Bom over de vogels: "Het gaat in principe niet goed met de scholekster, de eidereend en de kanoet. Het idee is dat dat ligt aan een gebrek aan voedsel. Het kan zijn dat dit direct gevolgen heeft voor de populaties van deze vogels."
"Ik zeg dit wel met een kanttekening, want we hopen dit in de nabije toekomst nog verder te gaan onderzoeken. En dat is eigenlijk ook wat we nu doen. We zijn nu de voedselbestanden aan het opnemen. Tegelijkertijd wordt er intensief gekeken naar die vogels. Zo proberen we te achterhalen hoe ze reageren op de veranderende wereld."

Nonnetje

Voor de kanoet geldt ook nog dat die vogelsoort broedt in arctische gebieden. Klimaatveranderingen zorgen daar momenteel ook al voor grote veranderingen.
Er is wel wat alternatief voedsel beschikbaar, zoals het nonnetje. Het nadeel daarvan is dat het nonnetje een veel kleinere schelp heeft, waarbij de vogels veel meer energie moeten verbruiken om aan genoeg voedsel te komen.