Groene Ster Duurzaam 'juridisch' blij met schrappen festival Psy-Fi

Psy-Fi © Omrop Fryslân
Dancefestival Psy-Fi in de Groene Ster bij Leeuwarden is van de baan nadat de rechter de omgevingsvergunning vernietigde. Stichting Groene Ster Duurzaam had bezwaar aangetekend tegen de vergunning, ze vinden dat het festival niet in de Groene Ster past.
"We zijn juridisch blij. We vinden het een verstandig besluit van de rechter. We hadden erom gevraagd en we hadden het wel verwacht", zegt Theo van Gelder van Stichting Groene Ster Duurzaam. "Het is vervelend voor Psy-Fi, maar de gemeente kan binnen een of twee weken een vergunning afgeven voor een nieuwe locatie."
Volgens hem zijn er voldoende plekken in de provincie waar een festival zou kunnen. Dat moet dan wel op meer dan 20 kilometer van een Natura 2000-gebied zijn. Een mogelijke andere locatie is volgens Van Gelder aan de westkant van de vliegbasis.
Van Gelder blijft erbij dat het Groene Stergebied niet geschikt is voor een festival, omdat er teveel mensen omheen wonen die er last van hebben en omdat het te belastend voor de natuur in en om het gebied is. Wethouder Hein Kuiken zei gisteren te bekijken of de gemeente Leeuwarden het bestemmingsplan van het gebied kan aanpassen, zodat het wel is toegestaan om er evenementen te organiseren.

"Geen schijn van kans"

Van Gelder moet er wat om lachen. "De gemeente is al zeven jaar bezig om te proberen om het met de vergunningen rond te krijgen. De gedachte dat je dat met een wijziging van het bestemmingsplan wel rond kan krijgen wat met een omgevingsvergunning niet lukt, ja... Je hebt dezelfde ecologisch informatie nodig en de natuur en de omstandigheden zijn hetzelfde. De procedures en de inhoud zijn hetzelfde. Ik geef ze geen schijn van kans."
In coronatijd heeft de stichting gesproken met burgemeester en wethouders en gezegd mee te willen helpen om te kijken naar een ander plek. Hij hoopt dat hij nu weer voor een gesprek wordt uitgenodigd. "Om ze te sturen. Iedere burger moet z'n uiterste best doen om te proberen de politiek op het rechte pad te houden." Volgens hem is al meer dan een miljoen aan gemeenschapsgeld aan kosten uitgegeven. "Zinloos geld."
Psy-Fi was gepland van 14 tot en met 18 september. Er waren zo'n 10.000 kaarten verkocht en daarmee was het festival bijna uitverkocht. Een online petitie met de oproep om Psy-Fi door te laten gaan, was zaterdagochtend meer dan duizend keer ondertekend.