Psy-Fi festival in de Groene Ster bij Leeuwarden van de baan: "Tranen in onze ogen"

Psy-Fi © Omrop Fryslân
Het dancefestival Psy-Fi in de Groene Ster bij Leeuwarden kan niet doorgaan. De rechter heeft de vergunning die de gemeente Leeuwarden verleende aan het festival vernietigd.
Volgens de rechter is de vergunningsprocedure niet goed toegepast, omdat het college van burgemeester en wethouders het ontwerpbesluit niet opnieuw ter inzage heeft gelegd nadat er grote aanpassingen in waren aangebracht.
Stichting Groene Ster Duurzaam had bezwaar aangetekend tegen de vergunning voor het festival. Volgens de stichting past Psy-Fi niet in de Groene Ster en botst het met de natuurbelangen in het gebied.
Streep door Psy-Fi festival
Psy-Fi zou van 14 tot en met 18 september worden gehouden. De organisatie van het festival is erg teleurgesteld in het besluit van de rechter. "We hebben de tranen in de ogen staan met zijn allen. We hadden er veel vertrouwen in dat het goed zou komen", zegt Pieter Spoelstra van Psy-Fi. "We hadden samen met de gemeente echt alles uit de kast gehaald om het dit jaar te laten doorgaan."
Er waren al zo'n 10.000 kaarten verkocht en daarmee was het festival bijna uitverkocht. "Die 10.000 komen van over de hele wereld, 14 nationaliteiten, dus ze komen van ver. Heel veel kaarten waren nog uit de coronatijd en nu mogen ze weer niet komen. Dat is wel heel erg droevig." Mensen kunnen het geld van de kaartjes terugkrijgen, zegt Spoelstra.
Wethouder Hein Kuiken van Leeuwarden is ook teleurgesteld. "Het is een klap in het gezicht van natuurlijk de organisatie, maar ook van de festivalbezoekers. En het is ook een knauw voor de culturele ambities van de gemeente Leeuwarden."
Groene Ster Duurzaam vindt de uitspraak terecht. Volgens Theo van Gelder van de stichting heeft de rechter de gemeente Leeuwarden er vooral op gewezen dat er in het verleden uitspraken zijn gedaan bij de rechtbank die niet zijn nageleefd. Dit terwijl het college aan de raad verkondigde dat deze uitspraken wel waren nagekomen. Daardoor was er volgens Van Gelder niet veel coulance bij de rechter voor de gemeente.

Ook streep door geluidsontheffing

Naast de streep door de omgevingsvergunning is ook de verleende geluidsontheffing vernietigd door de rechter.
De organisatie van Psy-Fi had beroep aangetekend tegen het verbod in de evenementenvergunning op het verkopen van lachgas op het festival. De rechtbank geeft de gemeente daarin gelijk en heeft het beroep van tafel geveegd.
Eerder zette de rechter al een streep door het festival Welcome to the Village op de Groene Ster. Dat werd dit jaar naar de binnenstad van Leeuwarden verplaatst. Zoiets kan voor Psy-Fi niet, stelt Pieter Spoelstra. "Wij kunnen niet naar de binnenstad. Het gaat nu juist om die Groene Ster, die is zo mooi en zo prachtig. Daar is water, lucht, aarde en vuur. Alle elementen zijn daar voor een mooi feest."

Aanpassing bestemmingsplan

De gemeente Leeuwarden wil het bestemmingsplan van het gebied aanpassen, zodat het wel is toegestaan om er evenementen te organiseren. Wethouder Kuiken: "Deze hele systematiek van elk jaar weer veel vergunningen moeten aanvragen voor de Groene Ster, daar willen we van af." Kuiken wil het plan in de herfst voorleggen aan de gemeenteraad.
De fractie van LIJST058 heeft vrijdag vragen gesteld over de uitspraak van de rechter om de omgevingsvergunning van Psy-Fi te vernietigen. De partij wil onder meer van het Leeuwarder college van B en W weten of het in de toekomst nog mogelijk is om een festival te organiseren in de Groene Ster.

Petitie

Een online petitie met de oproep om het Psy-Fi festival toch door te laten gaan, is intussen meer dan 795 keer ondertekend.