CDA Fryslân vindt ook dat stikstofdoel niet heilig is: "CDA moet kleur bekennen"

Waarnemend CDA Fryslân-voorzitter Caroline de Pee © Omrop Fryslân
CDA Fryslân staat achter de uitspraken van landelijk partijleider Wopke Hoekstra. Hij zei dat het kabinetsdoel om de stikstofuitstoot in 2030 met de helft terug te brengen 'niet heilig' is.
"Ik vind dat het CDA kleur moet bekennen en dat we duidelijk moeten aangeven hoe we er in staan", zegt Caroline de Pee als waarnemend voorzitter van CDA Fryslân.
Het zou een breuk met het landelijke coalitieakkoord betekenen, dat maar moeizaam tot stand kwam. "Maar de tijden zijn wel degelijk veranderd, ten opzichte van toen het regeerakkoord is opgesteld", vindt De Pee.

Hoekstra wil herstart

Wopke Hoekstra wil een 'herstart' van een proces, zo zei hij in een interview met het AD. Als het op sommige plekken langer duurt om de doelen te halen, moet die tijd worden genomen.
Wopke Hoekstra achter het spreekgestoelte op het CDA-congres © ANP
Hoekstra wees op de impasse: "We zijn nu een paar maanden bezig en wat is het resultaat? Impasse. Ik ben dankbaar dat Johan Remkes probeert de boel vlot te trekken, maar daarmee zijn we er niet."
Volgens Hoekstra geeft het CDA niet toe aan de druk van de boeren, het zou juist een positieve stap naar voren zijn.
Je mag nooit zwichten voor rare protesten die er geweest zijn. Maar het is natuurlijk wel een eye-opener.
Caroline de Pee
"Je mag nooit zwichten voor rare protesten die er geweest zijn," zegt De Pee in reactie. "Maar het is natuurlijk wel een eye-opener."
De Pee heeft de woorden van Hoekstra ook gehoord. "Volgens mij is zijn boodschap: laten we de verbinding met de samenleving weer herstellen, inclusief onze agrariërs. Er moet een totaalplan op stikstofproblemen komen." De Pee vindt dat er te eenzijdig naar de landbouw wordt gekeken.

'2030 kleeft te veel aan het kaartje'

De datum is een te grote obstakel, vindt De Pee. "Die datum van 2030 kleeft zo aan het kaartje dat eerder in de wereld werd gegooid, dat helemaal verkeerd is gevallen. En terecht. Dus laten we eerst met een totaalplan komen en dan realistische doelen stellen."
Mogelijk lukt het in sommige delen van het land ook wél om 2030 te halen, zegt De Pee. "Maar het is al over acht jaar, dus het is al snel."
Al in juli lieten de Friese CDA-afdelingen in een brandbrief aan de partijtop al weten dat zij het stikstofplan terug naar de tekentafel willen. De plannen hebben de provincies en de agrarische sector overvallen, vindt CDA Fryslân.

De Groot (D66): afspraken blijven staan

D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot uit Woudsend is net als zijn fractievoorzitter Jan Paternotte van mening dat de afspraken blijven staan.
D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot © ANP
De partij geeft aan dat er niet voor niets in het coalitieakkoord is afgesproken dat de doelen in 2030 gehaald moeten worden, en niet in 2035. Dat is belangrijk, zegt D66, omdat het slecht met de natuur gaat door de stikstofproblemen.

Rutte: 'Staatsrechtelijk op het randje'

Met de uitspraken breekt het CDA met de afspraken in het coalitieakkoord. Volgens premier Mark Rutte deed het de 'wenkbrauwen rijzen' in de coalitie. Er is meteen over gebeld.
Volgens Rutte zijn de uitspraken van Hoekstra staatsrechtelijk gezien op het randje. Hoekstra is vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. Een lid van het kabinet kan normaliter niet zomaar dergelijke uitspraken doen. Maar Hoekstra is ook partijleider, dus hij heeft ook enige ruimte om zich partijpolitiek te uiten.
Premier Rutte reageert op de uitspraken van Hoekstra © ANP
Rutte wilde niet reageren op de kwestie van het tijdpad om het proces met stikstofbemiddelaar Johan Remkes de ruimte te geven.

Reacties

Boerenactiegroep Agractie vindt het een stap in de goede richting en denkt dat het Hoekstra te heet onder de voeten wordt. Ook LTO is er blij mee. Greenpeace is als milieuorganisatie juist boos, noemt het 'cynische politiek' en wijst op het feit dat de reductie van de rechter sowieso gehaald moet worden.