Varend bos aangekomen in Akkrum: "Begin van een groen dorp"

Het varende bos is aangekomen in Akkrum © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het varende bos met bomen uit Leeuwarden van het Arcadia-project Bosk is aangekomen in Akkrum. Tientallen inwoners stonden donderdagavond op de wal om het ponton met daarop 75 kisten binnen te halen. "Dit is toch geweldig, dit gebeurt maar één keer."
Volgens Kees de Boer van de organisatie was de reis van 116 bomen uit Leeuwarden geweldig. "Het was prachtig warm weer. En je merkt ook direct dat bomen invloed hebben op het klimaat en de omgeving. Het was zelfs wat koel. Het is daarnaast heel onwerkelijk dat je op een schip met allemaal bomen vaart."
Varend bos aangekomen in Akkrum
De Boer hoopt dat het de start is van een groen Akkrum. Van de 75 kisten met bomen blijven er vijftig in het dorp. Ze worden vrijdagochtend met hulp van boeren van het ponton afgetakeld en naar het centrum van het dorp gebracht.

'Ik raakte ontroerd'

Tussen de vele belangstellenden stond Wies Zwart om de bomen op te wachten. "Ik vind het prachtig. Ik was laatst in Leeuwarden en zag al die bomen op het Zaailand. En ik was zo verrast, ik was ineens in een andere sfeer. Ik raakte ontroerd. En daarom vind ik het zo bijzonder dat we het ook in ons dorp Akkrum krijgen."
Volgens haar is dat een goede zaak om het dorp de laatste jaren veel groen heeft verloren. "Moet je eens kijken, daar komt hij aan, een drijvend bos. Het is bijna niet te geloven. Dit zie je nooit weer."