Actievoerders bij Lomanhuis in Beetsterzwaag om sloop te voorkomen

Actievoerders plaatsen hekken bij het Lomanhuis in Beetsterzwaag © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Een groep inwoners van Beetsterzwaag voert vrijdagochtend actie bij het Lomanhuis aan de Hoofdstraat in het dorp. De actievoerders zijn tegen de sloop van de oude woning en atelier van kunstenaar Jan Loman.
Loman, die onder meer het logo van de Waddenvereniging ontwierp, overleed in 2006. Het pand werd daarna gekocht door Baarsma Holding. De projectontwikkelaar wil de woning nu slopen om er vijf appartementengebouwen neer te zetten.
Actie tegen sloop Lomanhuis in Beetsterzwaag
Het gaat om een actiegroep van tussen de twintig en dertig mensen, die symbolisch hekken rondom het pand hebben gezet. De actievoerders proberen met hun actie de sloop tegen te houden. Ze zijn bang dat er komende maandag, als de bouwvak is afgelopen, wordt begonnen met de sloop.

"Niet gecommuniceerd"

"Er is al jaren vanuit het dorp onrust over dit pand", zegt Lieuwe Krol van het burgerinitiatief. "Er worden vragen gesteld, ook of de gemeente kan steunen met het opknappen. Er is niets gebeurd en nu komt er een sloopmelding."
Het Lomanhuis in Beetsterzwaag © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Krol is niet te spreken over het feit dat de gemeente niets heeft gepubliceerd. "Iedere week staat er in de regionale krant een gemeentepagina met verdelingsaanvragen, vergunningsverleningen en meldingen. Dit heeft er niet tussen gestaan."
Daardoor voelen de inwoners van Beetsterzwaag zich overvallen, zegt hij. "Ook al heeft de gemeente niet de juridische plicht, wij vinden wel dat ze een morele plicht hebben om met het dorp te communiceren."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Voorzitter Nardus Huiskes van Stichting Historisch Beetsterzwaag vindt het jammer dat het huis prooi wordt van de sloophamer. "Dit pand is van 1906. Het diende als burgemeesterswoning en het is gebouwd in de stijl van die tijd. Wij vinden het dermate interessant dat het wel zou moeten behouden blijven."

Cultureel erfgoed

De actiegroep vindt dat Baarsma Holding zich schuldig maakt aan het beschadigen van cultureel erfgoed. De woning heeft echter niet dezelfde bescherming als een monument, omdat de gemeente Opsterland geen gemeentelijke monumentenlijst heeft opgesteld.
Erfgoedvereniging Heemschut Fryslân heeft in reactie op de onrust aangegeven dat het hoog tijd wordt dat Opsterland monumenten aanwijst.
De actiegroep heeft juridisch advies ingewonnen en de gemeente en provincie hebben inmiddels een verzoek tot het schorsen van de sloop ontvangen. Daarnaast is er een petitie opgestart om de betrokken partijen op andere gedachten te brengen.
De gemeente Opsterland laat schriftelijk weten dat ze de sloop niet kunnen tegenhouden, omdat het geen monument is. Dat omwonenden geen aankondiging hebben gezien, kan kloppen, zo stelt een woordvoerder in diezelfde reactie. Het is namelijk niet gewoon die te publiceren in Opsterland.
Verder is er eind deze maand nog overleg met omwonenden. De gemeente zegt dat de sloop pas eind dit jaar plaatsvindt.
De eigenaar van het pand, Baarsma Holding, was niet bereikbaar voor commentaar.