Is er nog een toekomst voor festival Psy-Fi in de Groene Ster bij Leeuwarden?

Donkere wolken boven Psy-Fi © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De rechter komt één dezer dagen met een uitspraak over de vergunningsverlening voor festival Psy-Fi. Er is niet veel tijd meer, want het festival staat gepland van 14 tot en met 18 september in de Groene Ster bij Leeuwarden en heeft een lange opbouwtijd nodig.
Cultuurverslaggever Wendy Kennedy volgt de festivals in de Groene Ster. Volgens haar is het een belangrijke uitspraak. Mocht hij negatief uitvallen, dan wordt het steeds lastiger om op korte termijn een festival in de Groene Ster te organisaeren.

Waar gaat de rechtszaak over?

"Psy-Fi is het grootste festival dat in de Groene Ster wordt gehouden. Duizenden excentrieke bezoekers uit de hele wereld komen naar Leeuwarden voor het dancefestival. De gemeente moet ieder jaar een vergunning afgeven voor Psy-Fi. Stichting Groene Ster Duurzaam wil het festival tegenhouden en vraagt de rechter om een streep door de vergunning te zetten. Volgens de stichting past Psy-Fi niet in de Groene Ster en botst het met de natuurbelangen in het gebied. Op andere plaatsen in de provincie is genoeg ruimte, zegt Groene Ster Duurzaam. De stichting is opgericht door Theo van Gelder, die vlakbij het festivalterrein woont."

Hoe groot is de kans dat de rechter een streep door de vergunning zet?

"Groene Ster Duurzaam zorgde er vorig jaar voor dat de vergunning voor het festival Welcome To The Village door de rechter werd ingetrokken. Gevolg was dat het festival niet in de Groene Ster kon worden gehouden. Het festival vond dit jaar plaats in de binnenstad van Leeuwarden."
Psy-Fi in de Groene Ster © Omrop Fryslân
"Volgens de rechter hadden gemeente en provincie steken laten vallen bij het verlenen van de vergunning. Ook bij de rechtszaak tegen de vergunning voor Psy-Fi hebben tegenstanders de rechter op fouten in de vergunning gewezen. Dus het zou zomaar kunnen dat de rechter opnieuw een streep door de vergunning zet, vanwege fouten die erin zitten."

Betekent dat het einde van de festivals in de Groene Ster?

"Ook Welcome to The Village kijkt met grote belangstelling naar deze zaak. Als de uitspraak negatief uitvalt, komen ze niet terug naar de Groene Ster. Psy-Fi dreigde in 2019 al om Leeuwarden te verlaten. De vergunningen zijn de afgelopen jaren verviervoudigd en kosten nu 50.000 euro per jaar, zo liet de organisatie toen weten. Ze hebben toen gesprekken gehad met de gemeente Heerenveen, maar sloten toen ook niet uit om Fryslân en misschien zelfs Nederland te verlaten."

Hoe staat de gemeente erin?

"Gemeente Leeuwarden is groot voorstander van de festivals. Ze vinden die een belangrijk onderdeel van de culturele sector. En economisch leveren ze veel op. Op festival Psy-Fi komen bijvoorbeeld 12.000 mensen af, waar de middenstand en andere ondernemers flink van profiteren. Toch lukt het de gemeente maar niet om het goed te regelen met de vergunningen. De juridische strijd heeft de gemeente inmiddels ook al flink wat geld gekost."

Hoe lang speelt dit al?

"Welcome to The Village vond in 2013 voor het eerst plaats in de Groene Ster. Psy-Fi volgde in 2014, hun eerste editie was in 2013 in Groningen. En er zijn bijna elk jaar rechtszaken tegen de vergunningen. In het begin ging het vooral over de geluidsoverlast. Festivals hebben daar aanpassingen voor gedaan. Zo was Psy-Fi in de beginjaren 24 uren per dag, maar daar kwam al snel een einde aan. Uiteindelijk is de eindtijd twaalf uur 's nachts geworden. Nu gaan de rechtszaken meer over de natuur en over fouten in procedures."

Wat ziet de gemeente als oplossing?

"Inmiddels is de gemeente Leeuwarden al jaren bezig om de juridische strijd tegen de festivals definitief op te lossen. Dat wil de gemeente doen met het aanpassen van het bestemmingsplan. Dat betekent dat er niet ieder jaar weer nieuwe vergunningen afgegeven hoeven te worden waar mensen tegen in bezwaar kunnen komen. Dat kan dan één keer: bij het definitief maken van bestemmingsplan, en daarna is het afgelopen. Dit plan loopt al jaren vertraging op, maar er lijkt nu schot in de zaak te komen. Deze herfst wordt het bestemmingsplan in de gemeenteraad behandeld.