Wergea viert '600-jarig bestaan' met festiviteiten en een dorpsreünie

Het dorp is druk aan het werk © LEO Middelsé
Het dorp Wergea bestaat dit jaar 600 jaar. Tenminste, de naam dan. Voor het dorp genoeg reden om tien dagen lang feest te vieren, met een dorpsreünie als hoogtepunt.
De oudste vermelding van het dorp komt uit het jaar 1422. Wergea werd toen nog geschreven als 'Warraga'. Die eerste keer dat Wergea genoemd werd is nu zeshonderd jaar geleden.
Vrijdag beginnen de jubileumactiviteiten en voorzitter Jelle Dijkstra van de organiserende werkgroep Wergea 600 kan er bijna niet op wachten. "Wat staat er níét te gebeuren? We hebben wel eens een beetje op onze tenen gelopen, maar nu het dichtbij komt, zijn we er echt aan toe. We hebben er zin in."

Oud-inwoners van Wergea binnenhalen

Dijkstra heeft grote verwachtingen van de dorpsreünie. "We hebben dat er veel mensen op af komen. De toegang is gratis, ik denk dat er veel oud-inwoners van Wergea zullen komen. Duizenden, hopen we. Dat kan een prachtige, feestelijke gebeurtenis worden."
Om de oud-inwoners een warm welkom te geven, is er veel aandacht voor de aankleding van het dorp. Zo zijn de straten met vlaggen versierd. Ook zijn verschillende groepen vrouwen bezig geweest met macramé en planten. Daarmee toveren ze bushokjes om tot een gezellige huiskamer.
"We zijn van plan om ontmoetingsplaatsen te maken voor de reünisten die volgende zaterdag een bezoek aan Wergea brengen", legt Jeltje Kalsbeek uit. "Zo kunnen ze zich in kleine groepjes terugtrekken om gezellig met elkaar in gesprek te gaan."