Gevolgen lage waterstand ook in Fryslân merkbaar: "Transportprijzen de lucht in"

Binnenvaartschepen © Omrop Fryslân
De lage waterstanden in de Europese rivieren zorgen voor een flinke verstoring in het transport van binnenvaartschepen. Donderdag werd in de Rijn het laagste niveau ooit gemeten, en dat heeft ook zijn weerslag in Fryslân.
Problemen op de vaarroutes zelf zijn er hier nog niet, zegt Siegfried Kingma van transportbedrijf Water-Land in Franeker. "In Friesland hebben we geen last van die droogte. Als een schip in Harlingen geladen wordt met bestemming Drachten of Schuilenburg, dan kunnen die schepen net zo diep laden als anders."
Ook in bijvoorbeeld het Prinses Margrietkanaal kunnen schepen nog vol afgeladen worden. Toch merken schippers onderweg naar Fryslân wel wat van het lage waterpeil. Ze nemen een andere route en kunnen soms minder vracht vervoeren dan anders.
De lage waterstand heeft economische gevolgen
"In het weekend lagen we in Dordrecht. Als we een uur verder zouden varen naar Gorkum, dan zouden we de bodem raken", vertelt een schipper, die met graan bij de fabriek van Royal Koopmans in Leeuwarden ligt.
De economische gevolgen van het lage waterpeil zullen ook in onze provincie gevoeld worden. "Schepen kunnen minder vracht meenemen. Dat betekent dat je voor dezelfde vracht veel meer schepen nodig hebt", zegt Kingma.

Prijzen stijgen

Doordat er meer schepen nodig zijn, stijgt de transportprijs. Volgens Kingma gaat het soms zelfs om een verzesvoudiging. "De prijs per ton schiet behoorlijk de lucht in." Die kosten worden in veel gevallen doorberekend aan de consument.
Klaas Kattouw van Koninklijke Binnenvaart Nederland noemt de situatie zorgelijk, maar zegt ook dat er niet veel aan te doen is. "Ik kan niet garanderen dat er geen bedrijven zijn die omvallen. Dit zijn periodes, het gaat op en neer. Als het water straks stijgt, kun je weer een heleboel opvangen."