Tresoar ontdekt bijzondere stukken van legendarische schaakpartij Fischer-Spassky

Otto Kuipers met de harten- en schoppenaas met de handtekeningen van Fischer en Spassky © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
In Fries Historisch Centrum Tresoar opent vrijdag een tentoonstelling met materiaal van de legendarische schaakwedstrijd van precies een halve eeuw geleden. Die ging tussen de excentrieke Amerikaan Bobby Fischer en Russisch wereldkampioen Boris Spassky.
Op IJsland kwamen ze midden in de Koude Oorlog tegenover elkaar te staan in een tweekamp. De wedstrijd werd zelfs de 'match van de eeuw' genoemd.
In een doos materiaal dat Tresoar heeft gekregen van de Koninklijke Bibliotheek, omdat ze ook denksportcentrum zijn, ontdekten ze speelkaarten met de originele handtekeningen van de schakers. Het kaartspel is speciaal gemaakt voor de tweekamp.
Bijzondere stukken van legendarische schaakpartij gevonden
Otto Kuipers heeft de tentoonstelling samengesteld, met naast het kaartspel een aantal boeken en ander materiaal. "We hebben een selectie gemaakt van boeken, want deze match is de tweekamp waar het meest over geschreven is", zegt Kuipers.
"We hebben een schaakbord staan met stukken zodat mensen zelf een spel kunnen spelen. En we hebben een bord met een cruciale stelling uit de dertiende partij van Spassky tegen Fischer gereed staan. In eerste instantie leek dat remise te worden, maar uiteindelijk verloor Spassky toch."
Krantenfoto in de tentoonstelling van Spassky (links) en Fischer aan het schaken in de 'match van de eeuw' © Tresoar
Er is ook een Leeuwarder Courant te bekijken, waaruit blijkt hoe excentriek Fischer was. Hij ging alleen naar IJsland om te schaken toen hij veel geld kreeg aangeboden en Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Henry Kissinger, hem daartoe aanzette.

Zwembad voor hem alleen

Fischer stelde grote eisen bij de wedstrijd. Zo wilde hij het zwembad van het hotel alleen voor zichzelf hebben. Net als de enige tennisbaan van Reykjavik. Fischer is in 2008 op IJsland overleden en daar ligt hij ook begraven. Spassky leeft nog en woont nu in Moskou.
Vrijdag is iedereen welkom op de officiële opening van de tentoonstelling. Voormalig Nederlands kampioen Eddy Scholl komt wat vertellen over zijn herinnering aan de tweekamp. Hij heeft zelf nog tegen Spassky gespeeld. Het kaartspel en andere objecten zijn tot 1 september te zien in Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar in Leeuwarden.