Verbindend borduren voor zitkussens met markante figuren

Verbindend borduren en praten in Wergea voor het Arcadia-project IIS © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Markante dorpsbewoners vastleggen in borduurwerk en dat als kussen op bankjes gebruiken in de openbare ruimte. Dat is het idee van het Arcadia-project IIs dat Tjitske Dijkstra uitvoert op Schiermonnikoog en Wergea.
Het moet de inwoners bij elkaar brengen doordat de verhalen los komen van de personen, die inmiddels al zijn overleden. 'Opsichtlike Rêst-Stikjes' heeft ze ze genoemd: het zijn stekjes om te zitten en borduurstekjes.
Markante dorpsbewoners vastleggen in borduurwerk
Dijkstra wil op veel meer plaatsen in Fryslân dorpsbewoners met elkaar verbinden. Elk borduurwerk begint met een foto van de persoon in kwestie. "Dan zet ik de foto om in kleur en daarna in een borduurpatroon. En ik heb ook tegelijkertijd met het oprichten van dit project een oproep gedaan voor borduurgaren. Dan zoek ik de eerste kleuren bij elkaar. Mensen krijgen een compleet pakketje en dan kunnen ze aan de slag."

Anekdote bij elke persoon

Op Schiermonnikoog zijn zo'n twintig mensen met elkaar begonnen met het borduren. In Wergea zitten woensdag de eerste vijf vrouwen te knutselen. Frieda Huizenga maakt Kobus en Tjitske. Die woonden vroeger bij mij in de straat. En die man zit altijd achter ons aan met de stok. Ik zal jullie wel krijgen, zei hij dan. Dat weet ik nog heel goed. Ze zijn al heel lang dood, hoor. Toen was ik een klein meisje."
Zo past er een anekdote bij elke persoon. De bedoeling is dat die verhalen en het borduren de mensen verbindt. "Ik was nog nooit bij Riekje thuis geweest", zegt Huizenga. "En nu wel. Dat is alleen al leuk. En er zijn wel meer ideeën. Het zou heel gezellig zijn om deze winter samen een middag te borduren in het dorpshuis, als je niks te doen hebt."

Contact

Dijkstra wil in de feestweek van Wergea volgende week een paar keer zitten te borduren. "Ik hoop dan contact te krijgen met mensen die denken: dat zou leuk zijn bij ons in het dorp. Maar het kan ook zijn dat ik in september zomaar op een bankje in Fryslân zit en dat ik denk: dit is ook voor dit dorp wel een idee. Het is niet de bedoeling dat ik dat allemaal verzorg, maar ik ben dan op zoek naar mensen die mij er bij willen helpen om dat voor elkaar te krijgen. Ik ben meer de aangever."