Wetterskip inspecteert of veendijken zijn aangetast door droogte

Inspectie van de veendijken © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het gras op de veendijken is geel. Het is voor de inspecteurs van het Wetterskip Fryslân een teken dat de dijk droog is. Alle veendijken worden deze week geïnspecteerd om te kijken of er scheuren inzitten.
Met een peilstok in de hand lopen Jan Nutma en Stefan Olie over de veenkade in de omgeving van Heeg. Om de zoveel meter steken ze de stok in de grond.
"We kijken hoe de dijk reageert", zegt Stefan Olie. "Dit soort veendijken zijn extra gevoelig voor droogte. Ze kunnen bij langdurige droogte krimpen en er kunnen scheuren ontstaan. We doen de inspecties dan ook om een goed beeld te krijgen van hoe het met zo'n dijk gesteld is."
Jan Nutma en Stefan Olie op de veendijk © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De regen van vandaag is welkom. Al helpt het niets tegen de droogte. Olie: "Nee, dit zet geen zoden aan de dijk om die beeldspraak maar te gebruiken. Dan hebben we echt langere tijd regen nodig." Het water dat nu valt, loopt met name langs de weg naar beneden en wordt niet opgenomen in de grond. Daar is een langere tijd van aaneengesloten regenval voor nodig.

Scheuren zijn aandachtspunt

Omdat dat niet de voorspelling is, zijn de inspecties nodig, zegt Nutma. "De dijken die we deze dagen hebben geïnspecteerd, liggen er niet spannend bij. Als je scheuren tegenkomt, is dat wel een aandachtspunt. En ook als het op een plek groener is, want dat betekent dat er water bijkomt. Dan wil je weten hoe dat kan."
Inspectie van de veendijken © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Eind deze week moet de inspectieronde klaar zijn. Dan is ruim 100 kilometer aan kwetsbare veendijken onderzocht. Olie: "Ik denk dat we dan wel een goed beeld hebben van hoe het er nu bij ligt."
In de veenkade bij Heeg zitten wel muizengaten. Maar daarover hebben de beide mannen geen zorgen, zegt Nutma. "Dat kunnen ze prima hebben."
Wetterskip inspecteert of de veendijken zijn aangetast door droogte