Celstraffen tot zeven jaar in rechtszaak over internationale drugshandel

Verdachte Justin S. in de rechtbank eerder dit jaar © ANP
De rechtbank in Leeuwarden heeft straffen tot zeven jaar cel opgelegd aan de verdachten in de Vidarzaak. Die zaak draait om internationale drugshandel tussen Fryslân en Scandinavië.
Van de twintig verdachten die vandaag voor de rechter stonden, zijn er vijftien veroordeeld voor onder andere uitvoer van drugs, witwassen, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit. Vijf anderen zijn vrijgesproken.
Om informatie boven water te krijgen, koos justitie ervoor om een criminele burgerinfiltrant in te zetten, een man met contacten in het criminele circuit. De rechtbank in Leeuwarden zegt nu dat de inzet van de criminele burgerinfiltrant rechtmatig was.
De rechtbank over de inzet van de criminele burgerinfiltrant in de Vidarzaak
"Het Openbaar Ministerie heeft voldaan aan alle voorwaarden", zegt de rechter. Hij vindt de inzet van deze infiltrant in het licht van het onderzoek en de aard van de verdenkingen rechtmatig.
Bovendien noemt de rechter de verklaringen van de infiltrant betrouwbaar. "Het is niet aannemelijk dat hij de feiten heeft uitgelokt. Hij heeft slechts dingen aan het licht gebracht."
Advocaten van de verdachten waren het niet eens met de inzet van de criminele burgerinfiltrant. "Maar dat hij verdachten in de drugshandel heeft gelokt, is aperte onzin", zegt de rechter.

Straffen tot 7 jaar cel

De straffen die de rechter heeft opgelegd, variëren van zeven jaar celstraf tot veertig uren taakstraf.
De verdachten hebben zich laten leiden door snel geld verdienen.
Rechtbank Leeuwarden
De zwaarste straffen werden uitgedeeld aan de hoofdverdachte uit Zurich en voor een man uit Leeuwarden. Zij krijgen elk zeven jaar celstraf. "De verdachten hebben zich laten leiden door snel geld verdienen", zegt de rechter. Hij spreekt van "ondermijnende criminaliteit".
De rechtbank over de motivatie voor de straffen in de Vidarzaak
Het OM is tevreden met de uitspraak. "We voelen ons gesterkt dat de rechtbank onze overwegingen volgt, dat in deze zaak de inzet van de criminele burgerinfiltrant gerechtvaardigd is geweest. Het is een zwaar opsporingsmiddel."
Het OM kan niet zeggen of deze uitspraak betekent dat het OM de burgerinfiltrant nu vaker in gaat zetten, aldus de persofficier.
De zaak-Vidar kwam aan het rollen in maart 2020, toen een drugstransport naar Finland werd onderschept. Daarna deed de politie meerdere invallen, onder andere op verschillende plekken in Fryslân. Daarbij werd hasj, hennep, speed, cocaïne, ghb en xtc gevonden.
Bij de zaak zette het Openbaar Ministerie een criminele burgerinfiltrant in: een criminele burgerinfiltrant, dat is een persoon uit het criminele circuit die contact legde met de verdachten.
Justitie eiste straffen tussen 30 uren werkstraf en 8 jaar cel. Die laatste straf werd geëist tegen een 58-jarige man uit Zurich die wordt gezien als de leider.