Akkrum krijgt deel van Bosk-bomen ter inspiratie voor vergroening

Bomen van Bosk op het Leeuwarder Zaailand © Leo Middelsé, Ilona de Vries
Het begon als een droom en wordt nu werkelijkheid: een bos voor Akkrum. 116 Bosk-bomen van Arcadia gaan donderdag op een zes uur durend transport van Leeuwarden naar Akkrum.
"Dat gebeurt met een groot ponton van 36 meter", vertelt Gretha Oost. Al in februari kwam ze met het idee van een bos, na de bestuursvergadering van Energie Coöperatie Duurzaam Akkrum-Nes.
Ze wil van het dorp het groene hart van Fryslân maken. "En vergroening is een speerpunt in het dorp." Ze kreeg veel positieve reacties en er kwam een werkgroep waarin alle organisaties uit het dorp zijn vertegenwoordigd. "Hoe mooi is het dat wij het toetje zijn van het feest van honderd dagen Bosk in Leeuwarden?"
Verschillende partijen reageerden enthousiast op het plan. "De bakken komen te staan in het centrum, waar nu veel tegels zijn. Dat is bij het Heechein, Leechein en de Buorren, bij de doopsgezinde kerk. Van welke kant je ook aankomt, je loopt zo het bosje in."

Inspiratie voor de toekomst

Bosk blijft zes weken staan en is bedoeld als inspiratie voor de toekomst. "Het idee is om met de inwoners het gesprek op gang te brengen over duurzaamheid en vergroening, wat doet groen?" Van de 75 kisten met bomen blijven er 50 in het dorp.
De wens voor een echt bos bij Akkrum blijft. "Daar willen we graag met elkaar over praten, over waar dat moet komen en hoe we dat kunnen aanpakken. Als mensen ideeën hebben, horen we die graag."
Bij het project 'Meet me in the forest' zitten ook andere onderdelen zoals een theaterprogramma met dichters en muziek.