Sloop is de enige optie voor uitgebrande panden in Wolvega

Een deel van de weg is nog steeds afgesloten © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De grote brand van dinsdag 8 augustus in het centrum van Wolvega heeft veel gevolgen voor ondernemers in de buurt. Het zal nog wel even duren voordat de winkels weer open kunnen.
Bij de brand werden meerdere huizen en een deel van een ouderencomplex ontruimd. Er was explosiegevaar. De brand ontstond in een snackbar. Na het sein ' brand meester ' ontstond een nieuwe brand na een gaslek. Om 5.00 uur was de situatie onder controle.

"Heel pijnlijk"

De panden waar de brand was, moeten worden gesloopt. Dat is een harde klap voor de ondernemers in de gebouwen. "Het is heel pijnlijk", zegt Birgit Boersma van een kledingwinkel. "We hebben het bedrijf per 1 augustus overgenomen, we waren helemaal klaar om het avontuur aan te gaan. En dan gebeurt dit."
Boersma is blij dat er geen mensen gewond zijn geraakt. "Je baalt even, je huilt even, je vloekt stiekem even, maar het belangrijkste is dat er niemand gewond is geraakt. Er zijn ergere dingen, het is maar materiaal."
Het interieur van modehuis Boersma kan worden weggegooid: het stinkt naar rook © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het bedrijf heeft rookschade en de kleding kan niet meer worden verkocht. "Gelukkig hebben we een hele grote, trouwe klantenkring die veel begrip heeft, die heel veel berichtjes stuurt. Dat is heel fijn", zegt Boersma.

Hoofdstraat nog lang dicht

Door de brand is nog steeds een deel van de Hoofdstraat afgesloten. Volgens Roelof Theun Hoen van de gemeente Weststellingwerf blijft dat ook nog wel even zo. "De verzekeraars zijn nu met elkaar in overleg over de sloop van de panden. De sloop moet aan de voorkant beginnen en dat betekent dat de straat nog wel even afgesloten blijft."
Het verzoek voor een sloopvergunning krijgt wel voorrang bij de gemeente. Tot die tijd is er een omleiding om toch bij de winkels in de Hoofdstraat te kunnen komen, maar "Het blijft heel vervelend voor alle ondernemers."