Inzamelen hulpmiddelen voor Oekraïne verloopt moeizaam, "Terwijl de nood hoger is dan ooit"

De hulptroepen eerder dit jaar in Moldavië © Freerk Lautenbag
Vier Friezen die bezig zijn met het organiseren van hulptransporten naar Oekraïne, merken dat dat een stuk moeilijker gaat dan eerder dit jaar. Ze krijgen bijna geen spullen binnen om naar Oekraïne te brengen.
Freerk Lautenbag probeert met drie anderen om vier vrachtwagens vol te krijgen. Daarmee willen ze naar Moldavië rijden, omdat daar veel Oekraïners naar toe gevlucht zijn.

Stroperig

Eind maart, ruim een maand nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, waren de Friezen ook al in Moldavië. Dat was een indrukwekkende reis. Heel confronterend, maar ook heel erg nodig, zei Lautenbag toen.
"En we willen nu eigenlijk een soortgelijk transport organiseren, maar de snelheid van het inzamelen gaat heel stroperig", vertelt Lautenbag.
Jeen Holwerda van het konvooi bij een tussenstop in Oostenrijk © Freerk Lautenbag
Hij denkt dat het voor een deel komt doordat mensen de situatie in Oekraïne intussen bijna normaal vinden. Maar het komt ook doordat er andere spullen nodig zijn dan eerder dit jaar.

Van aardappelen tot schoenen

"Toen hadden we zes boeren die 50 ton aardappels en 10 ton uien beschikbaar stelden", vertelt Lautenbag. "Dat schoot goed op. Maar dat loopt nu anders, want er moet eerst geoogst worden. Dat wordt dus niet eerder dan in het voorjaar."
Dus zoeken ze andere spullen. "Aardappelpuree, pasta, wortels. Spullen dat langer houdbaar is. Maar ook weer hygiënische producten, schoenen en kleding."
Het moet wel voor de winter, want de mensen komen daar echt in nood.
Freerk Lautenbag
Hij hoopt dat bedrijven willen meehelpen. Want die vier vrachtwagens vol krijgen, gaat dus maar moeizaam. En dat terwijl Lautenbag eigenlijk zelfs zes vrachtwagens wil vullen.
"De nood is nog veel hoger dan begin dit jaar. De oogsten dreigen daar te mislukken, er komen steeds meer vluchtelingen. En de mensen hebben daar helemaal niets."
Lautenbag heeft nog even geduld. "De planning is om in september die kant op te gaan, of op zijn laatst begin oktober. Maar het moet wel voor de winter, want de mensen komen er echt in nood."