Introductieweek LEIP in Leeuwarden is dit jaar niet alleen voor nieuwe studenten

© Omrop Fryslân
De introductieweek LEIP in Leeuwarden is dit jaar niet alleen voor eerstejaarsstudenten, maar ook voor de studenten die dit de afgelopen jaren hebben moeten missen.
LEIP-organisator Derk Veldhuis verwacht deze week zo'n tweeduizend studenten. "En de tweede- en derdejaars zijn ook van harte welkom, al zullen die vooral deelnemen aan het avondprogramma."
Twee tweedejaarsstudenten die maandag aanwezig waren bij de start, hebben het vorig jaar nog moeten missen. "Echt zonde dat het toen niet door kon gaan. Je bent nieuw in de stad, dan wil je ook nieuwe mensen leren kennen. Dat is met zo'n introductieweek toch wat gemakkelijker."
Een andere student is in de coronaperiode begonnen te studeren in Leeuwarden. "Dan het is leuk om nu de stad alsnog op deze manier te leren kennen."
Introductieweek LEIP dit jaar ook voor tweede- en derdejaarsstudenten
Dat is ook waarom de Leeuwarder Eerstejaars Introductie Periode ooit is begonnen. "Studenten hadden altijd al een Studiestartweek", legt Veldhuis uit. "Daarbij maak je vooral kennis met je school en je opleiding, maar wij willen ook dat je kennismaakt met je klasgenoten en met Leeuwarden."

Ruiterskwartier en Doelesteeg

Hij heeft zelf het evenement gemist. "Toen ik de Studiestartweek had gehad, wist ik niet waar het Ruiterskwartier of de Doelesteeg was. En dat is toch waar je als student naartoe gaat. We wilden de stad op de kaart zetten."
Dat begint maandag op traditionele wijze voor het LEIP-festival. De studenten worden getrakteerd op optredens van onder meer Davina Michelle, The Partysquad en Kraantje Pappie. "Ik ben nog blijer met Kraantje Pappie", zegt een van de eerstejaarsstudenten. "Dat vind ik een ontzettend goede artiest. We gaan sowieso dansen!"