In diverse Friese gebieden viel de stroom uit, mogelijk door de warmte

© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Verschillende gebieden in Fryslân kampen met een stroomstoring. Maandagavond zaten grote gebieden in De Fryske Marren, Noardeast-Fryslân en Achtkarspelen zonder stroom, zo laat netwerkbeheerder Liander weten.
In de omgeving van Ferwert, Hallum, Hegebeintum, Marrum en Wânswert zijn een kleine 2.000 mensen getroffen door de storing. Er is een monteur onderweg, het is nog niet bekend wanneer de storing opgelost is.
Ook in De Fryske Marren is een grote oppervlakte met storing. Het gaat om honderden gezinnen in de omgeving van Balk, Elahuizen, Harich, Yndyk, Oudega, Woudsend en Ypecolsga. Deze storing was rond 22.30 uur weer opgelost, maar toen kwam er in Harkema en Drogeham weer een nieuwe storing bij.
Verder was er bij Nij Beets nog een kleine storing, waar enkele tientallen gezinnen door zijn getroffen. Eerder op de dag was er al uitval van stroom bij Burdaard, Ginnum, Jannum en Jislum.

Warmte

Liander heeft niet bekend gemaakt wat de oorzaak is van de storingen, maar het zou goed kunnen dat dit met het warme weer te maken heeft. Daar waarschuwde Liander eerder al voor.
Doordat sommige onderdelen in het stroomnet te heet worden, kan de stroom uitvallen. Het gaat om zogenaamde 'nekaldietmoffen', verbindingsstukken tussen kabels. Liander is al jaren bezig met een vervangingsoperatie, maar dat kost veel werk.