Brandweer blikt terug op extreem druk weekend: "Flinke fysieke uitdaging"

Jan Kees Toxopeus van Brandweer Fryslân is moe na een extreem druk weekend © Omrop Fryslân
Met maar liefst 40 branden in de provincie heeft Brandweer Fryslân een zeldzaam intensief weekend achter de rug. Door de warmte, droogte en diverse kleine en grote branden zijn de vrijwilligers aardig uitgeblust.
"Het was bijzonder druk. Dat kun je ook wel aan me zien." Jan Kees Toxopeus, woordvoerder van Brandweer Fryslân, wijst op de wallen onder zijn ogen.
De werkdruk ligt hoog voor de brandweer, die voornamelijk bestaat uit vrijwilligers.

Grote belasting van brandweerlieden

"Dit soort weekenden zijn een extra belasting voor onze mensen. We zitten in een zomerperiode, waarin veel brandweermedewerkers op vakantie zijn. Mensen die nu thuis zijn, moeten vaker worden opgeroepen. Daar komt de hitte nog eens bovenop. De warmte is ook een flinke fysieke uitdaging, want een uitrusting kan zo maar 40 kilo wegen."
Een onstuimig weekend voor Brandweer Fryslân, ze moesten uitrijden voor 40 meldingen
De brandweer kampte met een grote verscheidenheid aan branden: van kleine bermbrandjes tot een paar grote branden.
Vrijdag begon de ellende al, met een grote brand bij eierdozenproducent Huhtamaki in Franeker. Daar stond een lading pallets in brand.
"Daar waren allerlei toevalligheden", zegt Toxopeus, "In de nacht van vrijdag op zaterdag werden we geattendeerd op de brand in de palletloods. Toen we net klaar waren met het bestrijden, kregen we een telefoontje over een brand op een boot aan de overkant."
De situatie lijkt wat vreemd: de brandweer heeft een tijdje extra toezicht gehouden op de fabriek na de eerste brand van vrijdag op zaterdag. Uiteindelijk gingen ze zaterdagavond weg en nog geen kwartier later vloog de loods met eierdozen in brand.
Toch is er voorlopig geen verband tussen de branden. Toxopeus: "Dat is onze taak ook niet. Wij moeten het incident bestrijden, daarna zoeken bijvoorbeeld de politie en de verzekeraar uit wat de oorzaken en verbanden zijn."

Water aanvoeren

Ook na het weekend konden de sirenes weer aan, want maandagochtend stond er een paar honderd vierkante meter bosrand bij Ureterp in lichterlaaie.
"Daar hebben we flink erger voorkomen. Bij de bosrand stonden meerdere naaldbomen. Als de brand daar tot de toppen reikt, kan het flink uitslaan. We konden ook voorkomen dat de brand naar heide oversloeg", zegt Toxopeus.
Na de brand bij Ureterp © Persbureau Meter noord
Bij de brand zijn meerdere brandweerwagens met waterbakken ingezet om water aan te voeren. De afgelopen week werd mest in zo'n tappunt in de omgeving van Ureterp gedumpt, maar volgens Toxopeus heeft het niet met elkaar te maken.
"We zetten die waterbakken in zodat de brandweerauto's op de plaats kunnen blijven staan. Die waterbakken kunnen dan op en neer pendelen om water aan te blijven voeren. Bij natuurbranden is het soms lastig om water te winnen, dat kunnen we op deze manier oplossen."
De garage in Surhuisterveen stond in lichterlaaie © ProNews Producties
Toxopeus vindt het een compliment waard dat veel branden snel konden worden uitgemaakt. Zo zijn bij een grote brand van een autobedrijf in Surhuisterveen veel auto's gered en een brand met hooibalen in Ried is niet overgeslagen naar de kippenloods.
Kan de brandweer nog een paar van dit soort weekenden aan? Toxopeus heeft er vertrouwen in: "Ik hoop het. En anders moeten we kijken of we het op een andere manier wel voor elkaar krijgen. Wij zorgen er voor dat de veiligheid van de burger gewaarborgd blijft."