Arcadia trekt 800.000 bezoeken; "Nederland heeft meer Fryslân nodig"

De afsluiting van Bosk van Arcadia © Ruben van Vliet
Arcadia heeft zo'n 800.000 bezoeken getrokken in de 100 dagen durende cultuurmanifestatie. De eerste editie van de triënnale is zondag afgesloten met een drukbezochte slotperformance van Bosk.
Van 6 mei tot en met 14 augustus waren er bijna 200 artistieke projecten op diverse plaatsen. De wandelende bomen in Leeuwarden waren een groot succes.

Intiem karakter mei internationale allure

Artistiek directeur Sjoerd Bootsma kijkt tevreden terug. "Arcadia is een plek gebleken waarin mensen met elkaar in gesprek gaan over urgente maatschappelijke onderwerpen. We hebben bewust gekozen voor een langdurend evenement zodat mensen ook de ruimte kregen om zelf mee te doen. Zo is het programma gemaakt door de Friese mienskip, samen met internationale kunstenaars en cultuurmakers. Veel ervaringen kregen daardoor een intiem karakter met internationale allure."
Gedeputeerde Sietske Poepjes is het met Bootsma eens: "Arcadia heeft laten zien waarom we Fryslân ook wel 'it bêste lân fan d' ierde' noemen, met hier en daar wat scherpe randjes. Nederland heeft meer Fryslân nodig."

Sommige projecten lopen nog

De tentoonstelling Paradys in Oranjewoud is nog tot en met 28 augustus te zien. Ook de muzikale theatervoorstelling Het Verdrag van de Zuiderzee, die dit weekend in première ging, is te zien tot en met 11 september en het gemeenschapsproject IIS gaat langer door.
Arcadia was een vervolg op Culturele Hoofdstad 2018. De volgende editie van Arcadia is gepland voor 2025.