Windpark Nij Hiddum-Houw levert eerste stroom: "Een feestelijk moment"

Windpark Nij Hiddum-Houw © Vattenfall/Robert Assies
Windpark Nij Hiddum-Houw Houw heeft voor het eerst stroom geproduceerd, dat laat energiemaatschappij Vattenfall weten. De eerste van negen turbines is inmiddels klaar en wordt de komende tijd getest.
Het energiebedrijf spreekt van een belangrijk moment. "Vergelijk het maar met het bouwen van en huis: op het moment dat je het dak erop hebt zitten, is het toch altijd een feestelijk moment. Dat is voor een windpark niet anders: op het moment dat de eerste windmolen van zo'n park stroom geeft, dan is dat voor ons een feestelijk moment", zegt Robert Portier van het bedrijf.

Stroom naar Fryslân?

Het gaat nu nog om een kleine hoeveelheid stroom. Portier hoopt dat de stroom naar Fryslân gaat, maar daar heeft Vattenfall geen invloed op. "Dit park is niet alleen voor Vattenfall, het gaat om negen windmolens waarvan er vijf van Gooyum-Houw zijn, dat is een samenwerkingsverband van 45 particulieren en bedrijven uit de omgeving. Zij mogen zelf weten wat ze doen met de stroom."
Nu volgt de testfase van de windmolen. "Als mensen zien dat de windmolen in elkaar wordt gezet en er een huisje op wordt geplaatst, dan denken ze dat de windmolen klaar is", zegt Portier van het energiebedrijf. "Maar dan moet er aan de binnenkant nog veel gedaan worden en dat moet weer worden getest."
Volgens Portier wordt dan bijvoorbeeld nagekeken of de molen wel zoveel stroom aflevert als afgesproken. "Hij moet een aantal uren achter elkaar draaien. We willen hem in de loop van de tijd steeds iets zwaarder belasten, voordat hij wordt opgeleverd en goed kan functioneren."

Volgend jaar operationeel

Hoelang het testen duurt, hangt af van de wind.. "Wij verwachten dat we de komende maanden de windmolens één voor één gaan afbouwen, zodat ze ergens in de loop van volgend jaar allemaal operationeel zullen zijn."
Het stroomnet in Fryslân zit op dit moment vol, maar voor de stroom die het windpark zal leveren, is wel genoeg ruimte. "Het aanleggen van een windmolenpark duurt heel erg lang. Er gaan vele jaren voorbereiding aan vooraf. Dat geeft de netbeheerder ook tijd om het net te verzwaren, zodat ze rekening kunnen houden met de hoeveelheid stroom die eraan komt."