50-plussers komen aan werk door krapte op arbeidsmarkt, zelfs gepensioneerden weer aan de bak

© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Door het personeelstekort komen oudere mensen ook steeds makkelijker aan de bak. Er is nu zelfs een speciale website gelanceerd om werkzoekende 50-plussers en bedrijven aan elkaar te koppelen. Zelfs naar gepensioneerden is steeds meer vraag.
De vooroordelen over oudere werknemers, dat ze duurder zijn en vaker ziek zijn, verdwijnen geleidelijk. Er is in veel sectoren veel behoefte aan personeel.
Er is een grote vraag naar 50-plussers op de arbeidsmarkt
Uitzendbureau Oudvit Jongvit is gespecialiseerd in het inzetten van oudere werknemers. Zij brengen werkgevers en oudere werknemers bij elkaar, zoals Tjitske van der Heide, sinds een paar maanden aan het werk bij de garage van Teo Welles in Akkrum.

Gespecialiseerde uitzendbedrijf

"Ik heb me laten inschrijven bij een vacaturebank, daardoor heeft Oudvit Jongvit mij gevonden. Ze hebben me benaderd om hier een dag in de week te werken. Dat was voor mij ideaal", zegt Van der Heide.
Vóór haar nieuwe baan heeft ze vier jaar thuis gezeten. "Ik deed het eerst bewust wat rustiger aan. om mezelf weer wat te vinden. Daarna ben ik toch actief op zoek geweest naar werk in de administratie."
Garagehouder Teo Welles zocht een boekhouder © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Die baan heeft ze nu gevonden bij garagehouder Teo Welles, die maar wat blij met haar is. "De klik is er gewoon. Ze heeft het naar haar zin en ik ben weer gered."

Loyaler

Welles heeft helemaal geen problemen met een werknemer met iets meer jaren op de teller. "Een oudere werknemer is vaak ook loyaler aan een bedrijf. Ik wil niet zeggen dat de jongeren niet loyaal kunnen zijn, maar ze kijken wel om zich heen of ze ergens anders een betere plek kunnen krijgen."
Van der Heide ziet ook geen nadelen. "Je bent zo oud als je je voelt."
Tjitske van der Heide, Maria Bruining en Teo Welles
Oudvit Jongvit heeft intussen de website Seniorenbanen gelanceerd, om werkzoekenden van 50 jaar en ouder en bedrijven aan elkaar te koppelen.
Maria Bruining van het uitzendbureau bracht Van der Heide en het bedrijf bij elkaar. "We hebben alles doorgenomen en daarna is ze op gesprek geweest bij het autobedrijf. Zij hebben elkaar gevonden, dus dat is prima."