Droogte haalt oeroude boomstronken bij Rinsumageast boven water

Boswachter Gjerryt Hoekstra van Staatsbosbeheer bij één van de boomstronken © Omrop Fryslân
Meer dan 10.000 jaar oude boomstronken in het Klaarkampstermeer bij Rinsumageast zijn boven water gekomen. Zoiets is zeldzaam, want daarvoor moet het heel lang heel droog zijn.
Het viel de medewerkers van Staatsbosbeheer die het gebied in beheer hebben gelijk op. Doordat de boomstronken normaal gesproken in het water liggen, komt er geen zuurstof bij. Daardoor zijn ze mooi bewaard gebleven.

Na de laatste ijstijd

Het zijn overblijfselen van een heel oud dennenbos dat ontstond na de laatste ijstijd. Eigenlijk hoort het onder een dikke laag veen te liggen, maar dat hebben de monniken van het middeleeuwse klooster Klaarkamp weggehaald. Daardoor kwam het gebied zo laag te liggen dat er een klein meer ontstond.
Tienduizend jaar oud hout komt boven water door de droogte
Boswachter Gjerryt Hoekstra: "Deze stammen zijn een overblijfsel van een tijd waarin Fryslân was bedekt met open dennenbos. Dat was in de periode na de laatste ijstijd, zo'n 15.000 jaar geleden. Toen hadden wij hier een poolklimaat. Op naar het Holoceen, het verste puntje na de ijstijd, begon het op te warmen en deze dennenbossen ontstonden toen."
Het zijn behoorlijk grote stukken hout © Omrop Fryslân
Hoekstra vindt het bijzonder dat de stammen aan het licht komen. "Dat je de hand daar nu op kunt leggen. Het komt uit een periode dat ook de eerste mensen in deze regio kwamen."
Gjerryt Hoekstra van Staatsbosbeheer
Het is een overblijfsel uit een tijd waarin het klimaat veranderde, dat weer zichtbaar wordt door het feit dat het klimaat weer verandert. Het meer wordt normaal gesproken door zout kwelwater gevoerd, legt Hoekstra uit. "Maar het meer is eigenlijk helemaal drooggevallen, hij slaat helemaal wit uit."
Tsjientûzen jier âld hout boppe wetter troch drûchte