Jaap Hofstee verzilvert koppositie bij Stavoren in tweede IFKS-strijd

Jaap Hofstee viert de winst © Omrop Fryslân, Andor Faber
Waar hij gisteren nog naar een tiende plaats zeilde, ging het zondag helemaal anders voor Jaap Hofstee met 't Swarte Wief. Hij lag vanaf het begin op kop in de A-klasse bij Stavoren en verzilverde die positie bij de finish.
Er werd een olympische baan gezeild bij Stavoren. Bij de bovenste ton was het Jaap Hofstee met 't Swarte Wief die al op de eerste plaats lag. Op een tweede plek lag Jeroen de Vos met Eelkje II, gevolgd door Geale Tadema met It Doarp Eastermar, Wietse Bandstra met Redbad en Wytse Heerschop met Us Heit.

De Vos zakte af

Hoe goed De Vos om de eerste ton kwam, hoe slecht ging het daarna met dit skûtsje. De Eelkje II kwam niet meer op gang en veel skûtsjes vlogen eroverheen: Klaas Kuperus, Wytse Heerschop, Froukje Osinga, Pieter Jilles Tjoelker en Sikke Heerschop. Stuk voor stuk haalden zij De Vos in. Het veld schoof in elkaar.
Dit was de IFKS-wedstrijd bij Stavoren
Bij de volgende ton werd Jaap Hofstee dan ook gevolgd door Geale Tadema, Wietse Bandstra, Wytse Heerschop, Klaas Kuperus, Froukje Osinga en Pieter Jilles Tjoelker. Jeroen de Vos was flink afgezakt en kwam daarna.
‘t Swarte Wief van Jaap Hofstee © Omrop Fryslân, Andor Faber
Verder volgden Sikke Heerschop, Sietse Broersma, Sijmen Kalsbeek, Floriaan Zwart en Ton Brundel. Ulbe Zwaga en Arjen de Jong vochten om de veertiende plaats en als laatste kwam Hartman Witteveen nog om de boei.

Eeltje Baas op jacht

Het werd een wedstrijd met grote wisselingen, behalve voorin. Na Hofstee en Tadema volgde Sikke Heerschop bij de bovenwindse boei met de Engelsman, maar Klaas Kuperus kwam ook hard aanzeilen, op zoek naar een gaatje. Zijn Eeltje Baas lag over stuurboord, terwijl de anderen over bakboord lagen.
Aan het einde van de wedstrijd kwam er nog een lichte bries vanaf het gemaal bij Stavoren. Hofstee liet zich de kaas niet van het brood eten, Eastermar kon hem niet meer bedreigen. 't Swarte Wief legde een paar scheepslengten voor.
Het duurde vrij lang voordat de finishvlag omhoog kwam, maar Hofstee ging langzaam door de wind en zeilde mooi richting de eindstreep.
Schipper Jaap Hofstee van 't Swarte Wief
Schipper Jaap Hofstee is tevreden na de race. "We hadden een hele mooie start, we konden er net tussendoor en hadden zo mooi vrije wind. Hij liep ook veel beter dan gisteren, wij hadden iets anders gestropt. Gisteren wilde het niet echt goed."
In het begin was er voldoende wind, maar die zakte wel af. "Dat is voor ons niet gunstig, want Eastermar kon net iets hoger zeilen. Dus we waren blij dat het afgelopen was."
Feest voor de bemanning van 't Swarte Wief © Martin de Jong
Het weer was sowieso afwachten voor Hofstee "Want de voorspellingen waren vreemd. Het zou windkracht één of twee worden, maar bij de start was het drie-vier. Het is moeilijk om daar op de anticiperen, we zijn daar best gevoelig voor."

Opsteker voor een nieuw team

Dat het skûtsje het nu zo mooi deed, is een opsteker voor de bemanning. "We hebben een heel ander team: we zijn met acht nieuwe mensen begonnen dit jaar, zonder zeilervaring en zonder al te veel training. Dus we wisten eigenlijk niet wat we moesten verwachten", vertelt Hofstee.

De uitslag bij Stavoren

Nummer Skûtsje Schipper Punten
1. 't Swarte Wief Jaap Hofstee 0,9
2. It Doarp Eastermar Geale Tadema 2
3. Redbad Wietse Bandstra 3
4. Eeltje Baas Klaas Kuperus 4
5. Us Heit Wytse Heerschop 5
6. Eelkje II Jeroen de Vos 6
7. Sterke Jerke Pieter Jilles Tjoelker 7
8. Ingelskman Sikke Heerschop 8
9. Ora et Labora Sietse Broersma 9
10. Jonge Jasper Froukje Osinga 10
11. Ut en Thús Floriaan Zwart 11
12. Grytsje Obes Arjen de Jong 12
13. Waaksdom Ulbe Zwaga 13
14. Raerder Roek Sijmen Kalsbeek 14
15. Lytse Lies Ton Brundel 15
16. Freonskip Hartman Witteveen Gediskwalificeerd (bemanningslijst niet ingeleverd)
In de andere klassen werd er allemaal in een olympische driehoek gezeild bij Stavoren.

De andere klassen

In de B-klasse voer Henk Regts met De Trije Doarpen naar de overwinning. Tweede werd Gerrit Huisman met Ut 'e Striid en derde Steven Zijsling met Striidber.
Age Bandstra won met zijn Frya Fresena de eerste plaats in de C-klasse. Jeroen Mous volgde hem met Frije Fúgel en Aeger van der Hoeff werd met Drie Gebroeders derde.
In de kleine a-klasse kwam Andries Brouwer als eerste over de finish met De Reuzen. De Tiid zal het leren van Hille Wichers kwam als tweede binnen en Sander Meeter werd met Vriendschap derde.
Volg de IFKS bij Omrop Fryslân. Het verslag van de wedstrijd van de A-klasse brengen we op de radio en natuurlijk is de uitslag te lezen op onze website en app.
Meer informatie over het skûtsjesilen is te vinden op onze dossierpagina.