Rondzwervende walrus Freya afgemaakt in Noorwegen: "Onbegrijpelijke beslissing"

Walrus Freya © ANP
Noorwegen heeft de omzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier werd permanent bedreigd door nieuwsgierige mensen, zeiden de Noorse autoriteiten.
Die hadden al gewaarschuwd Freya te laten inslapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten.
In de afgelopen weken zijn er verschillende opties besproken om de walrus uit de haven van Oslo te krijgen. Maar volgens de overheidsdienst was verplaatsing niet een optie. Dat zou moeilijk zijn en het welzijn van de walrus kunnen bedreigen.

"Geen voorstander van deze oplossing"

Sander van Dijk van zeehondencentrum Pietersbierum vindt het een "onbegrijpelijke beslissing" om Freya af te maken. "Onze ervaring met de walrus hier is dat ze wel een verschijning was, maar niet veel kwaad deed."
Volgens hem is er een paar jaar geleden een soortgelijke situatie geweest in Ierland. "Toen hebben ze de walrus toch uit de haven weg weten te houden en te verjagen." Van Dijk vindt het onzin dat nieuwsgierige mensen ervoor hebben gezorgd dat Freya nu dood is. "Ik snap dat er wat gedaan moest worden aan de situatie, maar het is te makkelijk om te zeggen dat het de schuld is van de mens."

Tijdje in Nederland

Freya zwom vorig jaar een tijdje om voor de Nederlandse kust, en lag toen op de onderzeeër Zr.Ms. Dolfijn van de Walrusklasse. Ze bracht ruim drie weken door bij de Waddeneilanden en Harlingen. Het was voor het eerst in 23 jaar dat een walrus hier aan wal kwam.
De walrus werd dit jaar opnieuw een publiekslieveling. Het dier klom in een fjord bij de Noorse hoofdstad Oslo op bootjes die dat soms niet overleefden.
Meestal leven walrussen veel verder naar het noorden in het Noordpoolgebied.

'De schuld van mensen'

Ook SOS Dolfijn is verbijsterd over de keuze de walrus te doden. Volgens de Nederlandse organisatie zouden er tal van andere opties zijn, zoals handhaving, een zwemverbod of het verjagen van Freya.
Onderzoeker Sophie Brasseur van Wageningen Marine Research denkt dat het een lastige keuze is geweest voor de Noorse autoriteiten. "Ik neem aan dat er een professionele afweging is gemaakt. Maar ik vind het heel erg jammer voor Freya."
Eigenlijk is het de schuld van mensen dat het zover moest komen, vindt Brasseur. Maar de kans op ongelukken was reëel. "Walrussen zijn voor mensen levensgevaarlijk."