Verstrikte zeehond na herstel weer terug de zee in: 'Zo bijzonder om te zien'

De zeehonden Te Fiti, Kasper en Vittoria worden vrijgelaten bij Schiermonnikoog © RTV Noord
Een maand geleden raakte zeehond Te Fiti verstrikt in een visnet bij Schiermonnikoog. Hij liep ernstige verwondingen op, maar dankzij omstanders en medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen heeft Te Fiti het overleefd. Zaterdagmiddag werd ze met twee andere zeehonden weer terug de zee in gelaten.
In de middag vertrok een speciale boot met de vinders van de drie zeehonden en medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen naar een van de zandstranden bij Schiermonnikoog.
Klaske Aaij heeft zeehond Te Fiti een maand geleden gevonden en is vereerd dat ze hierbij mag zijn. "Ik vind het heel bijzonder dat ze straks weer op haar eigen plekje komt", vertelt ze aan RTV Noord. "Toen ik haar vond, schrok ik best erg. Ze had allemaal touwen om haar nek."
Te Fiti toen ze net bij Zeehondencentrum Pieterburen werd binnengebracht © RTV Noord
"Ik kan wel zeggen dat ik haar niet gevonden heb, maar zij mij", vervolgt Aaij. "Op het moment dat ze mij zag, kwam ze helemaal naar me toe zwemmen. Vervolgens ging ze voor me liggen en keek ze me smekend aan. Een zeehond doet dat niet zomaar, dat vond ik heel bijzonder. Maar de verwondingen waren ernstig."
Te Fiti met snijwonden in de nek © RTV Noord
Nadat ze contact opnam met zeehondenopzichter van Schiermonnikoog, is het snel gegaan. "Het zeehondje kwam terecht in Zeehondencentrum Pieterburen en daar hebben ze goed voor haar gezorgd", zegt Aaij opgelucht. "En vandaag gaat ze dus terug de zee in."

150 kilo

Voor Sander van Dijk van het zeehondencentrum is dat ook een bijzonder moment. "Het is altijd weer een prachtige belevenis", vertelt hij. "Naast Te Fiti laten we ook Kasper en Vittoria vrij. Vittoria was heel mager toen we haar binnenkregen, maar weegt inmiddels 150 kilo."
"Het gebeurt zelden dat we zo'n zware zeehond terugbrengen, dus we zijn met z'n allen wel een aantal weken naar de sportschool gegaan", lacht hij.

Vrijlating

Op het moment dat de drie kisten met zeehonden de zandbank op getild en neergezet worden, mogen de vinders van de dieren meelopen en op de kist zitten. De 35 mensen die zijn meegereisd naar de vrijlating, tellen af van drie naar één, de zeehondenvinders openen de kisten en de zeehonden schuiven nieuwsgierig naar buiten.
Een van de zeehonden, vlak voor de vrijlating © RTV Noord
In plaats van dat de dieren in een rechte lijn richting het water gaan, schuiven ze snel richting de mensen toe, die allemaal wat stappen achteruit zetten. Al snel ontdekt Kasper het water en hoewel iedereen denkt dat Vittoria eerst lekker blijft liggen op het zand, schuift ook zij uiteindelijk richting het water, met Te Fiti achter zich aan.

In zee gooien

Aaij kijkt Te Fiti na, die verderop in het water drijft. "Dit is supergaaf om mee te maken", zegt ze stralend "'Ik ben zo blij dat ze weer terug is in zee. Maar ik ben ook blij dat hier nu wat aandacht aan wordt geschonken om mensen bewust te maken wat ze allemaal in zee gooien."