Promovendus Sietse Broersma wint met Ora et Labora eerste IFKS-wedstrijd

Het skûtsje Ora et Labora © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
De eerste wedstrijd van het IFKS Skûtsjesilen is zaterdagmiddag gewonnen door schipper Sietse Broersma van Ora et Labora. Broersma is dit jaar nieuw in de A-klasse nadat hij in 2019 derde werd in de B-klasse.
Op het water van Hindeloopen kwam Ora et Labora bij de eerste en tweede bovenste boei nog als zevende aan. Bij de derde boei had het skûtsje met als thuishaven Heeg echter de eerste plaats te pakken.
IFKS Journaal Hindeloopen
De wind zakte daarna weg, waardoor de finish er eerder werd ingelegd. Broersma gaf de leiding niet meer weg en pakte de winst. Het debuterende skûtsje in de A-klasse Sterke Jerke van Pieter Jilles Tjoelker eindigde als tweede. De derde plaats ging naar Sikke Heerschop met het skûtsje Ingelskman.
Ulbe Zwaga van het skûtsje Waaksdom werd bij de finish niet afgeschoten omdat hij een valse start had.

De uitslag bij Hindeloopen

Nummer Skûtsje Schipper Punten
1. Ora et Labora Sietse Broersma 0,9
2. Sterke Jerke Pieter Jilles Tjoelker 2
3. Ingelskman Sikke Heerschop 3
4. Ut en Thús Floriaan Zwart 4
5. Lytse Lies Ton Brundel 5
6. Grytsje Obes Arjen de Jong 6
7. Jonge Jasper Froukje Osinga 7
8. Eeltje Baas Klaas Kuperus 8
9. Eelkje II Jeroen de Vos 9
10. 't Swarte Wief Jaap Hofstee 10
11. Redbad Wietse Bandstra 11
12. It Doarp Eastermar Geale Tadema 12
13. Us Heit Wytse Heerschop 13
14. Raerder Roek Sijmen Kalsbeek 14
15. Freonskip Hartman Witteveen 15
DSK. Waaksdom Ulbe Zwaga 17

Andere klassen

De overwinning in de B-klasse ging naar schipper Daan van der Meer met het skûtsje Westenwind. Lonneke met schipper Jilles Bandstra werd tweede en de derde plaats was voor het skûtsje Ale met schipper Ron Syperda.
In de C-klasse was schipper Aeger van der Hoef met de Drie Gebroeders de snelste. Hij liet onder meer Age Bandstra met Frya Fresena en Olphert van der Pol met Ebenhaëzer achter zich op respectievelijk de tweede en derde plaats.
De kleine A-klasse was een prooi voor Herke Boskma met het Lytse Famke. Welvaart van Tsjibbe van der Veer werd tweede en It Abbegeaster Skûtsje van Henk Frankena legde beslag op de laatste podiumplaats.
Volg de IFKS bij Omrop Fryslân. Het verslag van de wedstrijd van de A-klasse brengen we op de radio en natuurlijk is de uitslag te lezen op onze website en app.
Meer informatie over het skûtsjesilen is te vinden op onze dossierpagina.