Vrijwilligers van brandweer Zuidoost-Fryslân hebben het druk: "De rek is er echt uit"

Eise Dijkstra van Brandweer Fryslân © Omrop Fryslân
Vanwege het grote aantal buitenbrandjes is voor veel brandweervrijwilligers de rek er nu echt uit. Sommige branden ontstaan per ongeluk, maar niet alle. Brandweer Fryslân roept daarom op om nu extra voorzichtig te zijn met vuur.
Clustermanager Eise Dijkstra van Brandweer Fryslân: "De rek is er bij sommigen echt uit. We hebben de afgelopen twee weken veel branden gehad, waaronder twee grote op twee boerderijen en in het centrum van Wolvega. Daarnaast hebben we natuurlijk al die buitenbranden."
En dat merken de vrijwilligers. "Dat zijn ondernemers. Zij moeten overdag werken. Daar zitten ook agrariërs bij. Die moeten 's ochtends ook weer de koeien melken. We zijn 's nachts vaak actief en merken aan de mensen dat ze aangeven dat er niet veel meer bij moet komen", zegt Dijkstra.

Oproep

Dijkstra doet daarom op iedereen een beroep. "Ik wil mensen oproepen: wees met al het vuur in de natuur ontzettend voorzichtig."
De brandweer heeft nu specialistisch materieel klaarliggen om natuurbranden te bestrijden en ontwikkelt plannen om tot en met 2030 uit te breiden met onder andere Franse brandweerwagens goed in de natuur te gebruiken zijn.
De rek is eruit bij brandweervrijwilligers