Energiecoach: Ook hogere inkomens straks in de problemen

Energiecoach Helfferich en mevrouw Stienstra © Omrop Fryslan
Zodra de kachel straks weer aan kan, zullen er meer huishoudens in de problemen komen. Dat voorspelt energiecoach Engbert Helfferich van de gemeente Waadhoeke en Harlingen. Mevrouw Stienstra doucht niet meer en heeft de kachel lager.
Het kan volgens Helfferich niet anders dat mensen met een gewoon inkomen het straks ook merken. De gas- en elektriciteitsprijzen gaan alleen maar meer omhoog, plus de prijzen voor boodschappen en brandstof. Ook tweeverdieners met een koophuis krijgen het straks heel moeilijk.

Gedrag aanpassen

Het zou goed zijn als die mensen nu al zaken aanpassen. Want het zit hem vaak niet eens in grote investeringen, weet Helfferich, maar meer in gedrag. Het allerbelangrijkst is maatwerk. Dat iedereen doet wat bij hem of haar past en het dan ook kan volhouden. Hij komt als coach vanuit de gemeente gratis bij mensen thuis om advies te geven.
Wat Helfferich vaak ziet, is dat mensen een straalkachel gebruiken als verwarming. Terwijl een infraroodpaneel veel zuiniger kan verwarmen.
Korter douchen helpt ook. Of als je zonnepanelen hebt, dan de wasmachine of vaatwasser overdag laten draaien.
Vaak weten mensen ook niet eens welk contract ze precies hebben, of er verschil zit in dal- en piektarief. Het helpt als je dat wel weet en daar je gebruik op aanpast.
© Omrop Fryslân
Bij mevrouw Stienstra is hij nu aan het kijken of ze met tegoedbonnen van de gemeente een infraroodpaneel kan kopen, want zij heeft de kachel zoveel mogelijk uit. Een paneel zou ze goed bij de bank kunnen neerzetten om zo zichzelf te verwarmen. En de kat, want voor de kat had ze 's nachts de kachel ook aan. Die kan ook prima met een paar graden minder, weet ze nu.

Dikke rekening

Ze glundert helemaal, want haar verbruik is veel minder geworden. Nadat ze was overgestapt naar een andere gasleverancier, kwam er een afrekening van 600 euro. Haar andere kat was net overleden dus ze had ook een dikke rekening van de dierenarts, en de fiets was ook nog eens kapot. Ze wist niet hoe ze het moest betalen met haar AOW en klein pensioen.
Toen heeft ze de gemeente gebeld om te vragen naar de energiecoach. Daarover had ze gelezen in de krant. Nu Helfferich weer bij haar aan tafel zit, vertelt ze dat ze ook niet meer doucht en dat ze zichzelf alleen maar wast. "Zo deden we het vroeger ook."
Voor de afwas kookt ze water met de waterkoker en gebruikt ze niet meer de hete kraan. Het helpt, want haar verbruik is gedaald. Ze is lager ingeschaald, maar heeft zelf gevraagd of dat hoger kan. Ze wil niet weer bijbetalen aan het einde van de rit.
Of ze zich zorgen maakt voor de komende winter? Nee. Ze heeft een contract voor vijf jaar en ze weet nu hoe ze kan besparen.
Energiecoach Engbert Helfferich op bezoek bij mevrouw Stienstra