Burgemeester Rijpstra doet beroep op gemeenten: 'Help statushouders aan woonruimte'

Burgemeesterr Jan Rijpstra van Smallingerland © Omrop Fryslân
Gemeenten moeten meer doen om statushouders aan passende woonruimte te helpen. Dat zegt burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland. Hij roept zijn collega-burgemeesters op oplossingen te vinden in samenwerking met de woningcorporaties.
"Als alle gemeenten zich zouden houden aan de taakstelling die hen is opgelegd, dan zou het voor het COA een stuk eenvoudiger worden en zouden mensen sneller in een azc opgevangen kunnen worden", stelt Rijpstra.
Als er te weinig huizen beschikbaar zijn, moeten die gemeenten kiezen voor het bouwen van tijdelijke huizen, units of caravans, vindt Rijpstra. Nu is het nog zo dat de doorstroom van vluchtelingen met een verblijfsvergunning stagneert. Daardoor blijven ze langer in asielzoekerscentra en krijgen nieuwe vluchtelingen geen plek.

Crisisopvang in Drachten

Ook asielzoekers die uit veilige landen komen, moeten eerder worden teruggestuurd, zonder dat ze échte vluchtelingen in de weg zitten. "Er komen te veel mensen die hier niets te zoeken hebben. Keer op keer worden ze weer in procedure genomen, dat verstopt de hele doorstroming. De regering moet zorgen dat de mensen die hier niets te zoeken hebben, terugkeren naar het land van herkomst", zegt Rijpstra.
"Dan kun je zeggen: het land van herkomst wil niet meewerken", gaat Rijpstra verder, "maar andere landen doen dat toch vaak anders, die zijn wat steviger daarin. Wat mij betreft worden wij dat ook."
In het Fries Congrescentrum in Drachten komen vanaf woensdag maximaal 225 asielzoekers uit het aanmeldcentrum in Ter Apel. Drachten neemt de taak van crisisopvang over van Heerenveen.
De opvanglocatie in Drachten © Omrop Fryslân, Andries Bakker
Kwartiermaker Theo Röttjers van Veiligheidsregio Fryslân is blij met de crisisopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten. Het gebouw heeft veel ruimte voor slaapplaatsen. Daarnaast kunnen in de centrale hal activiteiten worden gehouden als het minder goed weer is.
Buiten is een groot grasveld waar in samenwerking met het sportbedrijf in de gemeente Smallingerland spelletjes kunnen worden gedaan. De crisisopvang in Drachten is voorlopig voor zes weken. Daarna kan deze periode met maximaal; zes weken worden verlengd. Het is bedoeld om de overbelasting bij het aanmeldcentrum in Ter Apel weg te nemen.