Vrijwilligerstekort bij Dierenopvang en Dierenambulance De Wissel

Vrijwilligers bij de dierenopvang © Omrop Fryslân, Esther Leystra
Dierenambulances en dierenopvangcentra hebben een groot tekort aan vrijwilligers. Vooral in de zomervakantie speelt dit probleem. Ook bij Dierenopvang De Wissel in Leeuwarden hebben ze daar last van.
Het tekort aan vrijwilligers zorgt vooral voor problemen bij de dierenambulance. ''Vanavond is er wel een centralist, maar er is geen team voor de dierenambulance. We kunnen dus wel advies geven, maar als vanavond iemand belt, dan kunnen we niet eens op pad. Dit gebeurt de laatste tijd vaker. Het wordt in de meeste gevallen wel opgelost, maar niet altijd'', vertelt medewerker Stephan Bijlsma.
"Iedereen moet echt een tandje bijzetten"
Stephan Bijlsma van De Wissel over het tekort
Het tekort komt door de vakantieperiode. Veel vrijwilligers, met name studenten van Van Hall Larenstein zijn op vakantie.

"Wij hebben gek genoeg baat bij recessie"

Ook moeten er meer dieren worden opgevangen, omdat de eigenaren dan op vakantie zijn en dan niet op het dier kunnen passen. Daarnaast kiezen veel mensen voor een betaalde baan en niet voor vrijwilligerswerk. "Als er meer werk is, is dat voor ons negatief. Wij zijn gek genoeg gebaat bij een recessie, want dan kunnen wij hier meer vrijwilligers verwachten", zegt Bijlsma.
Vrijwilligerstekort bij De Wissel
Het tekort heeft gevolgen voor vrijwilligers en medewerkers. "Iedereen moet echt een tandje bijzetten", stelt Bijlsma. "Voor je gevoel vraag je soms te veel van mensen en het is ook lastig om goede zorg te kunnen garanderen. Een gewond dier wil je niet op straat laten liggen, dus er moet echt altijd iemand beschikbaar zijn. In sommige gevallen kunnen we alleen advies geven of vragen we de mensen zelf creatief na te denken en bijvoorbeeld de vogelopvang te bellen."
Marijke Waalkers is een van de vrijwilligers bij De Wissel. Ze is 80 jaar en daarmee de oudste vrijwilliger. Ook zij merkt dat er niet genoeg mensen zijn. "Ik probeer zo goed mogelijk alle functies tegelijk te doen om toch nog hulp te kunnen verlenen. Soms ben ik centralist, chauffeur en bijrijder in één. Dat is wel te pittig voor ons. We zijn dus hard op zoek naar vrijwilligers."