Schaatsmuseum Hindeloopen zet het grote publiek in om het archief door te wroeten

Zo zijn er duizenden foto's opgeslagen op de zolder in Hindeloopen © Omrop Fryslân
Wie genoeg heeft van de zomerse warmte, kan zich onderdompelen in de Friese winters van vroeger. Het Schaatsmuseum van Hindeloopen heeft vrijwilligers nodig om schaatsers te identificeren.
Volgende week organiseert het museum een bijeenkomst. Het gaat om het project 'Wie schaatst daar?' dat het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen in samenwerking met Tresoar heeft opgezet. Op de crowdsourcing-website FryskeHannen nodigen zij het grote publiek uit om mee te helpen.

Duizenden winterfoto's

Er is een grote collectie van bijna 14.000 foto's online gezet uit de collectie van het museum. Vrijwilligers worden ingeschakeld om te helpen om de foto's te beschrijven, zodat het museum meer achtergrondinformatie kan krijgen. Bijvoorbeeld over wie er precies op de foto staan of wanneer de foto precies is gemaakt.
Reedrydmuseum Hylpen set it grutte publyk yn om it argyf troch te spitten
Het archief op de zolder van het museum bestaat uit documentatie over de Elfstedentochten, maar ook over baanwedstrijden. Het gaat om foto's, knipsels, stempelkaarten, oorkonden, brieven, medailles en noem maar op. Als het maar met het schaatsen in Fryslân te maken heeft.

De mensen naast de grote schaatsers

Pieter Bootsma van het museum trekt een doos open met foto's van de tocht van 1963. "Deze foto's zijn onder andere gemaakt in Workum. Hier zitten natuurlijk de grote mannen van '63 bij. Iedereen weet van de winnaar Reinier Paping, maar je wilt ook weten wie de mensen naast hem waren op de foto 's."
Pieter Bootsma van het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen © Omrop Fryslân
Het gaat dus voor een groot deel om de meer onbekende schaatsers. "Wij hebben veel foto's van particulieren gekregen. De foto's van tijdschriften en kranten zijn bij het grote publiek wel bekend. Maar er is nog veel meer."
Pieter Bootsma van het Eerste Friese Schaatsmuseum
Het museum wil de informatie zo compleet mogelijk hebben. "Wie waren dit en weten hun kinderen of kleinkinderen meer over die Elfstedentocht?" De deelnemers aan het project kunnen de foto's dus beschrijven. Om een locatie aan te geven kan er een prikker op een kaart worden gezet.

Archief in de jaren 60 aangelegd

De collectie van het Schaatsmuseum is aangelegd door Bootsma zijn vader, Gauke Bootsma. "Hij is in de jaren 60-70 al begonnen met verzamelen."
Het breidde langzaam uit, maar met name de Elfstedentochten van 85-86 waren een impuls. "Toen kwamen er veel mensen die zeiden: we hebben nog foto's van vader, opa of overgrootvader. Hebben jullie daar iets aan? Is dit wat voor het museum?"
Alle foto's hebben een nummer, die kunnen worden opgezocht en daar kan ook het verhaal aan gekoppeld worden. "Dat is belangrijk om de geschiedenis te bewaren.
Daarom is dit project met FryskeHannen opgezet."