Geale en Douwe Tadema willen met Eastermar weer IFKS-winst pakken

De bruorren Geale en Douwe Tadema. © Omrop Fryslân
Het skûtsjesilen zit in het bloed van Geale en Douwe Tadema. Met hun skûtsje It doarp Eastermar beginnen zij zaterdag aan de IFKS, de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen. Om niets aan het toeval over te laten, moest het schip op het laatste moment bij Stavoren nog uit het water.
Eenmaal omhoog gehesen, wordt de onderkant van het skûtsje schoongemaakt. "Het vuil dat daaronder zit, geeft weerstand in het water, en dan ga je langzamer", legt schipper Geale Tadema uit. "Dat wil je niet, zeker niet als je bovenin wilt meedoen."
Geale en Douwe Tadema willen met Eastermar weer IFKS-winst pakken
Dat laatste is dit jaar wel weer het streven: kampioen worden. Na twee jaren zonder IFKS-wedstrijden, vanwege de coronacrisis, hebben de broers en de rest van het team er weer veel zin in. Ze gaan voor een herhaling van 2018, toen Eastermar voor het eerst kampioen werd.
It skûtsje 'It doarp Eastermar' wurdt opheind. © Omrop Fryslân
"Een paar jaren hebben wij er daarvoor ook tegenaan gezeten, om kampioen te worden", aldus Douwe Tadema, adviseur op het skûtsje van Eastermar. "Dan merk je dat dat laatste stapje moet worden gezet. Nu hebben wij het gevoel dat wij er meer klaar voor zijn. Vaak moet je een keer kampioen worden, om kampioen te blijven."

Start IFKS

De eerste wedstrijd van het IFKS-kampioenschap is zaterdag op het IJsselmeer bij Hindeloopen.