180 uur taakstraf voor jonge mannen achter carbidkanon in Joure

© Martin de Jong Fotografie
Tien jonge mannen uit Joure en omgeving zijn veroordeeld tot 180 uur taakstraf voor de ontploffing met een carbidkanon op oudejaarsdag 2020 in het centrum van Joure.
De explosie van het carbidkanon veroorzaakte schade aan auto's, winkels, huizen en hotel Anne-Klare. Niemand raakte ernstig gewond.
Drie van de mannen reden op oudejaarsavond in een auto met daarachter een omgebouwde giertank, gevuld met vijf kilo carbid, door het centrum van Joure. Het carbid ontplofte bij een brug aan de Tolhûswei. De zeven andere mannen waren erbij.
Volgens de verdachten wilden ze het kanon afvuren in een park. Ze zeggen dat de ontploffing een ongeluk was.
Het glas ligt overal op straat door het carbidkanon © Hotel Anne-Klare op De Jouwer
Het Openbaar Ministerie zegt echter dat er sprake was van gepland en 'doelbewust gevaarlijk handelen'. De eis was een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf, tegen alle tien. De rechter stemt in met de 180 uur taakstraf.
De advocaat van de mannen zei dat er geen sprake was van opzet, en dat het kanon afging door 'statische ontlading'.

Veel bewijsmateriaal

Maar volgens de rechter was er veel bewijsmateriaal, zoals WhatsApp-gesprekken, videobeelden van de mannen zelf, maar ook beelden van videodeurbellen. Getuigen hebben gezegd dat de mannen voorafgaand aan de klap hun handen tegen de oren drukten, sommigen waren aan het filmen.
Sommige mannen zijn meteen op 1 januari naar de politie gestapt. Volgens de rechter lieten ze toen niet 'het achterste van de tong' zien.

Auto en ontsteker weg

Het Openbaar Ministerie denkt dat één van de mannen in de auto een ontsteker heeft gebruikt. De politie heeft de auto en de ontsteker niet kunnen onderzoeken. De auto zou enkele dagen na het voorval naar de sloop gebracht zijn.
De mannen meldden zich op nieuwjaarsdag 2021 bij de politie, zij wilden de schade vergoeden. Met crowdfunding werd 30.000 euro opgehaald. Zelf vinden ze dat ze daarmee hun verantwoordelijkheid hebben genomen, maar het Openbaar Ministerie vindt het niet genoeg.
Voor Ardi Anker van hotel Anne-Klare was de zaak al klaar. "Ik werd geappt dat de uitspraak was, maar ik ben er zelf niet mee bezig. Voor ons is dat achter de rug. We denken er eigenlijk niet meer aan en zijn bezig met ondernemen in het mooie Fryslân."
Het wachten op de uitspraak heeft wat hem betreft ook te lang geduurd. "Het is natuurlijk belachelijk dat zo'n rechtszaak anderhalf jaar lang duurt. Voor mij had de hele rechtszaak niet gehoeven. Op een gegeven moment is het klaar. Het was niet de bedoeling, maar het is opgelost en we gaan verder."