Euthanasie dreigt voor walrus Freya, als Noors publiek haar niet met rust laat

Freya in juli op een boot in Frognerkilen © ANP
Er dreigt euthanasie voor Freya, de walrus die vorig jaar een bezoek aan Harlingen en het Waddengebied bracht. Ze zwemt nu bij Oslo, maar de Noorse autoriteiten vinden dat ze te veel aandacht trekt.
Freya is een attractie geworden in Noorwegen. Ondanks dat de overheid herhaaldelijk oproept om de walrus met rust te laten, blijft er publiek op af komen. Badgasten zouden regelmatig te dichtbij komen om Freya op de foto te zetten en er zouden ook spullen naar de walrus zijn gegooid.

Freya haar gezondheid neemt af

Noorwegen vindt het gedrag van het publiek roekeloos en gevaarlijk. Het zoogdier is wel 600 kilo zwaar. Het dier krijgt te weinig rust, zeggen deskundigen. Haar gezondheid gaat er niet op vooruit en er wordt gedacht dat ze stress ondervindt van de partijen mensen die op haar af komen.
Daarom wordt er onderzocht of 'aanvullende maatregelen' soelaas kunnen bieden. Ook euthanasie wordt daarvoor onderzocht. Freya klom ook verschillende keren op boten in de haven, maar daar zou het niet mee te maken hebben. Het gaat met name om het bemoeizuchtige publiek.
Sander van Dijk fan zeehondencentrum Pieterburen is kritisch op de Noorse autoriteiten. "Dit hoeft helemaal niet, het dier is gezond en ze vertoont natuurlijk gedrag. Dit in tegenstelling tot de beloega in de Seine, die had beter wel afgemaakt kunnen worden."

Dwaalgast op het Wad

Vorig jaar bracht Freya ruim drie weken door bij de Waddeneilanden en Harlingen. Het was voor het eerst in 23 jaar dat een walrus hier aan wal kwam.
Freya bij het water van Frognerstranda © ANP
De dwaalgast werd op 20 september bij de zandplaat Simonszand gezien, naast Schiermonnikoog. Een bijzondere waarneming, omdat walrussen vooral drijfijs in de poolzee leven. Ze kreeg hier de naam 'Freya.'
Het vrouwtje bleef in ieder geval tot 12 oktober in Friese wateren. Er kwamen veel mensen naar haar kijken. Daarna zwom ze naar Den Helder, die plaats verruilde ze later weer voor Groot-Brittannië. Later zwom ze richting Noorwegen.