Marrit Steenbergen ziet mondiale potentie in jong estafetteteam

Marrit Steenbergen, Janna van Kooten, Silke Holkenborg en Imani De Jong © Orange Pictures
Zwemster Marrit Steenbergen ziet veel potentie in de estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag. Het jonge Nederlandse kwartet, waarin Steenbergen met haar 22 jaar de oudste is, pakte gisteren op het EK in Rome verrassend goud op het onderdeel.
Het Nederlandse team pakte het goud in een tijd van 7.54,07. Op de Olympische Spelen van Tokio vorig jaar was dat goed geweest voor de zevende plaats. In Rome zwommen niet alle landen in de sterkste opstelling. "Maar daar kunnen wij niets aan doen. Wij zijn hier gewoon de snelste en pakken een Europese titel."
Steenbergen was donderdag de slotzwemster. Nederland lag op dat moment tweede, maar met een snelle tijd zwom Steenbergen koploper Groot-Brittannië voorbij.
Er zit heel veel rek in deze ploeg.
Marrit Steenbergen
De titel was een primeur voor Oranje. "We hebben nu vier meiden die heel goed zijn op de 200 vrij", zegt Steenbergen. "Janna van Kooten is pas 17 jaar, ik ben met 22 jaar de oudste. We zijn nog lang niet uitgegroeid. Er zit heel veel rek in deze ploeg."
De zwemster uit Oosterwolde hoopt dat ze allemaal nog wat door kunnen groeien. "Volgend jaar op de WK willen we deze finale ook zwemmen. Dan kunnen we zien wat we op wereldniveau kunnen. Deze Europese titel is een heel mooie stap en geeft inspiratie."

Van jonkie naar ervaren

teenbergen was lange tijd de jongste zwemster, maar na het afscheid van Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk heeft zij juist de meeste ervaring.
"Mijn rol is wel veranderd", zegt ze na de gouden race. "Als jongste sta je anders in zo'n groep, dan is alles spannend en wil je het vooral heel graag goed doen. Nu heb ik wat meer ervaring dan de andere meiden. Voor hen is dit allemaal nieuw. Ik probeer ze te helpen, ook door kort voor zo'n finale tegen ze te zeggen: het komt goed, gewoon allemaal je 'ding' doen. En vooral: geniet ervan, want dit is een EK-finale."
Silke Holtenborg, Imani de Jong, Marrit Steenbergen, Janna van Kooten na de gouden race in Rome © Orange Pictures
Individueel wil Steenbergen ook prijzen pakken. Vorig jaar lukte dat al op het EK kortebaan, nu moet het gebeuren in een 50-meterbad. Vrijdagavond is de finale van de 100 meter vrije slag.
"Mijn vorm is heel goed", zegt ze. "De coronaperiode is een soort 'reset' voor me geweest. Ik heb een paar jaar gehad waarin mijn zelfvertrouwen iedere keer een klap kreeg. Dit seizoen gaat het allemaal supergoed en dat geeft heel veel vertrouwen."
Naast de 100 meter vrij komt Steenbergen vandaag ook in actie op de 4x100 meter wisselslag gemengd. Vrijdagochtend is de halve finale, vrijdagavond de strijd om de medailles.