Wakker Dier: 71 procent van Friese koeien krijgt geen schaduw

Wakker Dier: 71 procent van Friese koeien krijgt geen schaduw
Koeien in Gaasterland © Shutterstock.com (Marc Venema)
Bijna drie op de vier Friese koeien staat in een weiland zonder schaduw. Dat meldt Wakker Dier na een steekproef. De dierenwelzijnsorganisatie roept de overheid op om met een beter hitteplan voor het vee te komen.
Wakker Dier telde voor het onderzoek 5.400 koeien in 146 weilanden, verspreid over de provincie. Van de dieren in een weiland zou 71 procent zonder schaduw staan. Bij nog eens 23 procent was er wel wat schaduw, maar te weinig voor alle koeien.
Slechts zes procent van alle koeien kreeg volgens Wakker Dier genoeg schaduw. Dat ging vooral om kleine groepjes koeien. "Veel te veel dieren worden aan hun lot overgelaten", zegt directeur Anne Hilhorst van Wakker Dier. "Plant bomen, bescherm je dieren tegen hitteleed."

Hittestress en gezondheidsproblemen

De steekproef van Wakker Dier was op drie warme dagen, waarop de dieren mogelijk stress hebben ervaren door de hitte. Bij koeien kan dat al bij temperaturen boven de 22 graden.
Niet alleen op de hete dagen kunnen de dieren last hebben van de stress, maar op lange termijn kan het leiden tot meer gezondheidsproblemen. Dan gaat het om ontstekingen aan de uier of klauwen.

Geen Fries probleem

Fryslân is de provincie met het meeste melkvee en het grootste aantal koeien in de wei, maar de stichting zegt dat het zeker geen Fries probleem is. "Overal waar je komt zie je dieren in kale weilanden. Weides zonder schaduw zijn meer regel dan uitzondering."
Sinds twee jaar geleden moeten dieren volgens de wet worden beschermd tegen de hitte, maar volgens Wakker Dier gebeurt dat niet genoeg. De organisatie is een petitie begonnen om landbouwminister Henk Staghouwer om een ambitieuzer hitteplan te vragen. Die petitie is ruim 50.000 keer getekend.

Boer wijst op zomerwrang

Melkveehouder Harm Wiegersma uit Rinsumageest vindt dat koeien zoveel mogelijk de vrije keuze moeten krijgen. "Hittestress probeer je te voorkomen. Als de koe het binnen beter heeft dan buiten, dan moet je die koe de keuze geven ook binnen te kunnen komen. Dat bepalen zij dan zelf wel."
Wiegersma is niet te spreken over de kritiek van Wakker Dier. "Zij hebben het over bomen om het land heen, maar ik weet niet of ze weleens van zomerwrang gehoord hebben. Dat heb je vooral bij boomwallen: daar gaan muggen zitten die de koeien prikken. Als je het niet op tijd ziet en koeien een wrang-infectie krijgt, dan kunnen ze binnen 24 uur dood zijn."
Het is wat kort door de bocht, zo vindt Wiegersma dus. "Het is jammer dat Wakker Dier zo negatief is over de melkveehouderij. Iedereen heeft wel eens een koe die ziek wordt en doodgaat, maar dat is bij mensen ook zo." Zorg voor genoeg water, goed gras en de mogelijkheid om naar binnen te kunnen, dat is volgens Wiegersma het beste.