Randstedelingen verhuisden in Fryslân vooral naar eilanden en Stellingwerven

De Noordertoren, de vuurtoren op Schiermonnikoog © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Zo'n 75.100 mensen zijn het afgelopen jaar verhuisd vanuit de Randstad naar een andere regio in Nederland. Randstedelingen die naar Fryslân verhuisden, gingen relatief het vaakst naar een van de Waddeneilanden of de Stellingwerven. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Het aantal mensen dat naar de Randstad verhuist, is al een tijd ongeveer gelijk (afgelopen jaar 53.200), maar al sinds 2014 wordt de trek vanuit de Randstad steeds groter. Sinds 2017 verhuizen meer mensen vanuit de Randstad dan erheen.
De gemeenten waar Randstedelingen het vaakst naartoe verhuizen, liggen relatief in de buurt, zoals in Flevoland, het noorden van Zeeland en de Veluwe.
Maar ook Fryslân wordt gevonden. Alle Friese gemeenten hadden in 2021 een positief verhuissaldo met de Randstad. Dat betekent dat er meer mensen van de Randstad naar de gemeenten zijn gekomen dan andersom.
© Omrop Fryslân
Op het Friese vasteland zijn de gemeenten dichterbij de Randstad meer in trek dan verder weg. In gemeenten als Dantumadiel en Tytsjerksteradiel is het aantal mensen dat naar de Randstad verhuisde maar net iets lager dan het aantal mensen dat daarvandaan komt.
Dat verschil is in West- en Ooststellingwerf groter: voor alle 1.000 inwoners komen er zo'n vier mensen meer uit de Randstad dan erheen gingen.
Op drie van de vier Friese Waddeneilanden is dat saldo groter. Dat kan al snel, omdat daar ook veel minder mensen wonen. Eén Randstedeling erbij op Schiermonnikoog betekent dat het saldo op duizend inwoners al met meer dan 1 stijgt.