'Simmer yn Fryslân': de vliegeniersvriendenclub van IJlst

'Simmer yn Fryslân' in IJlst
Voor onze dorpentour Simmer yn Fryslân zijn we donderdag in IJlst. Verslaggever Lennie Bronsveld dompelde zich onder in de geschiedenis, maar ging ook naar het 'vliegveld' van de stad.
IJlst heeft een eigen modelvliegclub, onder de vleugels van Stichting Nationaal Modelvliegcentrum Romeo. Die stichting heeft met EMVO Phoenix ook een echte modelvliegschool. De club heeft leden uit het hele land en zelfs van daarbuiten.

Vliegeniersvriendenclub

Een vliegschool klinkt misschien duur, maar het gaat eigenlijk om een vriendenclub met zo'n veertig actieve leden. Het hele jaar door zijn de clubdagen, vaak gevolgd door bijvoorbeeld een barbecue.
De lessen zijn gratis, al vraagt de club wel vrijblijvend om een gift. Wat daarvan overblijft, gaat weer naar het goede doel: naar een weeshuis in Sri Lanka en naar een project van de veteranenbond. Als mensen les nemen, worden ze automatisch een jaar lid van de club.
De club bestaat nog maar sinds vorig jaar: zij zijn op 26 november dan ook van plan hun 1-jarig bestaan te vieren. Donderdag verzamelden zich vele piloten op het grasland bij IJlst onder de brandende zon, druk bezig met techniek en beheersing.
Net als vorig jaar is Omrop Fryslân dit jaar weer op roadtrip naar al het moois van Fryslân. Tot en met 26 augustus gaat Omrop Fryslân met de radioverslaggevers langs bij diverse dorpen en plaatsen. Stem af op 92.2 FM en luister de hele dag naar wat er gebeurt.
Vrijdag 12 augustus is Omrop Fryslân in De Hoeve. Een overzicht van alle plaatsen is te vinden op omropfryslan.nl/simmer.