Deuren oude fabriek Tichelaar tijdelijk weer open, mogelijk laatste keer

Bijna tien jaar nadat de deuren van de oude aardewerkfabriek van Koninklijke Tichelaar in Makkum sloten, is er vanaf dit weekend weer volop drukte in het historische pand. Vanaf zaterdag werken er drie kunstenaars in een zogeheten open atelier.
De kunstenaars gaan onder het oog van het publiek op zoek naar duurzame keramische technieken voor de toekomst. Het gaat om kunstenaars van de studio's Humade, Studio Kirstond van Noort & Studio Lotte de Raadt en Labair.
Oude aardewerkfabriek Tichelaar weer open
"Ze werken met fijnstof, opgebaggerd zeeslib en ijzerwater en proberen dat te verwerken in modern keramiek", vertelt Anja Bouma, coördinator van het open atelier. Er zijn in de fabriek ook herinneringen aan de historie van Tichelaar te zien, zoals oude films en een collectie van orderformulieren uit de vorige eeuw.
De tentoonstelling heeft alles te maken met het 450-jarig jubileum van Tichelaar. Dat bestaat al sinds 1572 en is één van de oudste bedrijven in ons land. In 2013 stopte Tichelaar met het maken van sieraardewerk en gingen de fabriek en de aardewerkwinkel aan de Turfmarkt in Makkum dicht.
"Na tien jaar komt het hier weer tot leven", zegt Bouma. "We moesten bij wijze van spreken door de spinnenwebben naar binnen. Het was flink schoonmaken."

Bij de ingang van de oude fabriek ligt een metershoge bult grond, die ook wordt tentoongesteld. Het is de basisklei van de tegels en het aardewerk. "Echte Friese gele", zegt Beene Schotanus. Hij werkte bijna 50 jaar bij Tichelaar en hielp mee om de bult in de fabriek te krijgen.
In 1978 werd de klei afgegraven bij boer Wiersma in Sopsum, een buurtschap in de gemeente Waadhoeke. Schotanus: "Het was een vergeten stukje land, dat de steenfabriek had laten liggen. Voor Tichelaar was het goed genoeg."

Het open atelier wordt gehouden van zaterdag 13 augustus tot en met vrijdag 30 september. Volgens Bouma zou het zomaar kunnen dat het de laatste keer is dat de fabriek van binnen te bekijken is. Het college van Súdwest-Fryslân stemde in juni in met de bouw van 43 zorgwoningen op het fabrieksterrein.